Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Platon
 

   Vechi si frecvent nume la greci, Platon si-a cistigat celebritatea inca dii antichitate datorita binecunoscutei porecle a marelui filozof ateniana carui nume adevarat era Aristocles. La origine un supranume pe care specialistii il explica prin adj. platys, plateia, platy „larg, lat" (platos „largime"); Platon este insa cu siguranta mai vechi decit purtatorul care 1-a facut cunoscut in lume si despre care, intr-adevar, se spune ca avea „umeri lati". Patruns in onomasticonul crestin, numele se raspindeste in Europa mai intii datorita cultului unui sfint'din sec. 8; asa se explica prezenta lui Platon (de aici si un fem. Platona, iesit din uz) in vechea onomastica rusa, bulgara si romana (la noi este atestat in sec. 17). Cu siguranta ca astazi, destul de putin frecvent, prenumele nu mai are nici o legatura cu necunoscutul sfint din Constantinopole. # Germ. Plato (n), it. Pla-tone, bg., rus. Platon. O Elev al lui Socrate, autor al „teoriei ideilor" si intemeietor al scolii filozofice Academia din Atena, Platon — c. 427— 347 i.e.n. — este autorul cunoscutelor dialoguri, considerate capodopere ale prozei clasice grecesti: Protagoras, Banchetul, Republica, Parmenids, Sofistul etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Policarp : Foarte rar in onomastica noastra, Policarp reproduce numele pers. gr. Polykarpos, atestat numai in epoca crestina si purtat de un discipol al evanghelistului Ioan, ... :

          Polixenia : Destul de frecvent astazi, Polixenia reproduce un vechi nume pers. gr. Polyxe"ne, cunoscut din tragediile Hecuba si Troienele de Euripide (eroina este fiica lui ...