Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Petronela
 

   Desi foarte multa lume considera ca prenumele fem. Petronela, imprumut modern din Occident, este un derivat de la -> Petru, intre cele doua nume nu exista nici o legatura etimologica. Daca Petru este de origine greceasca si a fost creat la inceputul epocii crestine, prenumele feminin in discutie este derivat de la unul din cele mai vechi si raspindite nume latine, Petrdnius (cunoscut la noi datorita scriitorului latin, autorul romanului Satiricon). Unii specialisti considera drept baza a lui Petronius, pe Petro, gen. Petronis, pus in legatura cu subst. petro „berbec, batal", iar altii propun originea etrusca. Forma latina a derivatului este Petro-nila (o sfinta cu acest nume, care apare in calendarele catolice, era considerata fiica spirituala a apostolului Petru); preluat in romana pe cale culta din limbile romanice moderne, prenumele a fost apropiat de alte imprumuturi terminate in ~ela. # Fr. Peteonille, magh. Petronia si Pe-tronella, bg., rus. Petronilla etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Petru : Unul dintre cele mai frecvente si raspindite prenume, Petru este o creatie proprie onomasticii crestine. Asa cum apare in textele evanghelice, numele initial al ... :

          Platon : Vechi si frecvent nume la greci, Platon si-a cistigat celebritatea inca dii antichitate datorita binecunoscutei porecle a marelui filozof ateniana carui nume adevarat ...