Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Persefona
 

   Personaj cunoscut al mitologiei si literaturii clasice grecesti (apare la Hesiod, Homer, Sofocle, Euripide etc) Persefona este fiica Demetrei si a lui Zeus; rapita de zeul subpamintean Hades, frumoasa zeita devine sotia acestuia. indurerata de pierderea fiicei iubite si suparata pe Zeus care o daduse de sotie zeului Infernului, Demetra paraseste Olimpul si isi uita toate obligatiile; pamintul nu mai dadea roade si oamenii erau amenintati de o cumplita foamete. Pentru a nu aduce pieirea omenirii, Zeus o aduce inapoi pe Persefona si hotaraste ca ea sa ramina doua treimi din an alaturi de mama ei, iar o treime sa se intoarca la sotul ei. Mitul zeitei (numita mai tirziu Kore Corina si identificata la romani cu Pro-serpina), simbol al ciclurilor vegetatiei (moartea si reinvierea continua a naturii), pare sa corespunda semnificatiei originare a numelui pers. gr. Persephone (in dialectul doric Persephdna), forma feminina a lui Per-sephonos. Specialistii incearca sa explice acest nume compus apropiind cele doua elemente de vb. pherein „a purta, a aduce" (cuvint de origine indo-europeana inrudit cu lat. fero si cunoscut din alte nume personale -* Cristofor etc.) si subst. phonos „moarte, omor"; semnificatia compusului ar fi deci „ceea ce aduce moartea (naturii)". Adus la noi de influenta neogreceasca sau preluat direct din mitologie si literatura, vechiul nume al zeitei circula ca prenume, putin frecvent, sub formele Persefone, Persefona si mai ales Persefonia (fie format prin analogie cu numeroase feminine terminate in -ia, fie reproducind forma Persephoneia, atestata inca din antichitate).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Persida : Destul de rar folosit la noi, prenumele feminin Persida reproduce gr. Persida, atestat tirziu in izvoare si numai in epoca crestina (prima aparitie in Epistola ... :

          Petronela : Desi foarte multa lume considera ca prenumele fem. Petronela, imprumut modern din Occident, este un derivat de la -> Petru, intre cele doua nume nu exista nici ...