Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Periei
 

   Nume vechi si celebru in istoria Greciei antice, frecvent in izvoare, Pe-rikles este la origine un derivat in care se poate recunoaste cu usurinta elementul de compunere savanta, folosit si in limba romana actuala, peri- „in jur" (gr. peri, peri, adverb si prepozitie, inrudit cu lat. per „pe", apare in pericard, pericarp, periheliu, perimetru, periodic, peripatetic, periferie, perifraza etc). A doua parte a numelui personal poate fi pusa in legatura cu subst. kleos „glorie, celebritate", care apare si in alte an-troponime de aceeasi origine Cleopatra; Patrocle; Temistocle; Sofocle etc. Numele isi datoreaza celebritatea (si, implicit, persistenta in timp) marelui om politic si orator grec Pericle (c. 490—429 i.e.n.), sef al partidului democrat si conducator al Atenei (443—429 i.e.n.), protector al stiintelor si artelor. Preluat si la noi in epoca moderna, pe cale culta, din istoria Greciei sau adus de influenta neogreceasca, Pericle apare sporadic in inventarul prenumelor actuale. O Pericle Papahagi, lingvist si folclorist roman.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Persefona : Personaj cunoscut al mitologiei si literaturii clasice grecesti (apare la Hesiod, Homer, Sofocle, Euripide etc) Persefona este fiica Demetrei si a lui Zeus; rapita ... :

          Persida : Destul de rar folosit la noi, prenumele feminin Persida reproduce gr. Persida, atestat tirziu in izvoare si numai in epoca crestina (prima aparitie in Epistola ...