Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Penelopa
 

   Prenume feminin modern, preluat pe cale culta din mitologia greaca, Penelopa aminteste de eroina cu acelasi nume din Odiseea lui Homer, sotia lui Ulise si mama lui Telemah. Ramasa credincioasa sotului timp de douazeci de ani cit acesta a lipsit din Itaca, Penelopa si-a amagit mereu petitorii carora le promisese ca va alege pe unul dintre ei drept sot nu- mai dupa ce va termina de tesut o pinza minunata, inceputa ziua si destramata tot de ea noaptea (Pinza Penelopei a devenit simbol al unui lucru ce nu va fi terminat niciodata). Povestea eroinei lui Homer este interesanta si din punct de vedere lingvistic, caci una dintre interpretarile curente ale numelui gr. Peneldpe vede in acesta un compus a carui semnificatie ar fi „cea care face (sau desface) pinza (tesatura)". Daca etimologia ar fi corecta, ar insemna ca legenda a fost creata pentru a exemplifica numele. Vom aminti si o alta ipoteza referitoare la semnificatia originara a numelui si anume aceea care „traduce" gr. Peneldpe prin „alba, stralucitoare". Destul de rar la noi, numele circula in mai multe forme: Penelopi pare mai apropiata de pronuntia neogreceasca Pineldpi, Penelope, forma veche greceasca, si Penelopa, forma refacuta prin care numele este incadrat in categoria femininelor terminate in -a-.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Periei : Nume vechi si celebru in istoria Greciei antice, frecvent in izvoare, Pe-rikles este la origine un derivat in care se poate recunoaste cu usurinta elementul de ... :

          Persefona : Personaj cunoscut al mitologiei si literaturii clasice grecesti (apare la Hesiod, Homer, Sofocle, Euripide etc) Persefona este fiica Demetrei si a lui Zeus; rapita ...