Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Pelaghia
 

   Prenume feminin din ce in ce mai putin folosit, Pelaghia reproduce gr. Pelaghia (mase. Pelagio3), folosit ca numa personal in epoca crestina, dar atestat si cu valoare de supranums al zeitei Isis. Din aceeasi familie mai fac parte Pelagaios, supranume al lui Poseidon, zeul marilor, Pelagianos, Pelagos si Pelagon, numele cel mai frecvent si cel mai vechi al seriei, atestat inca de la Homir. Toate antroponimele amintite au la baza subst. pelagos „suprafata intinsa a marii" (de aici si neologismele romanesti pelagic „marin" (zona pelagica). Pelagios si Pelagia patrund in onomasticonul crestin si se raspindesc in Europa prin cultul citorva martiri si martire care nu s-au bucurat de prea mare popularitate; in apus sint continuate formele latine (Pelagius, Pelagia), iar in rasarit cele grecesti. incepind din sec. 16 in documente incep sa apara fornnle mase. Pelaghie, Pelaga, Peliga, Pela, Pelea (de aici toponimul Pelesti) si fem. Pelaghia, Palaghia, Palaguta etc. % Germ. Pelagius, it. Pelagio,' Pelagia, sp. Pelayo, magh. Pelagiusz, Pelagia, bg. Pelaghi, Pelaghia, Palaghia, rus. Pelaghei, Pelaghea, ucr. Pala-hna etc. O Celebrul om de cultura spaniol Menendez Pelayo.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Penelopa : Prenume feminin modern, preluat pe cale culta din mitologia greaca, Penelopa aminteste de eroina cu acelasi nume din Odiseea lui Homer, sotia lui Ulise si mama ... :

          Periei : Nume vechi si celebru in istoria Greciei antice, frecvent in izvoare, Pe-rikles este la origine un derivat in care se poate recunoaste cu usurinta elementul de ...