Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Patrocle
 

   Rar folosit la noi, Patrocle este un imprumut modern, pe cale culta, din mitologia greaca. Unul dintre eroii llicdei lui Hcmer, Pafroklos sau Patrokles este cunoscutul viteaz din razboiul troian, ucis de Hector si razbunat de credinciosul sau prieten Ahile. Nume vechi si frecvent, Patrokles este compus din doua elemente obisnuite in antroponimia greaca: pater, gen. patros Ątata" (-> Patricia) si kleos Ąglorie". Referindu-se initial la originea nobila a purtatorului, Patrokles isi gaseste un sinonim aproape perfect in -> Cleopatra (mase gr. KIecipafros), foi mat din aceleasi elemente, dar in ordine inversa. Cu toate ca numele a patruns in onomasticonul crestin prin cultul unui martir din sec. 3 si apare in calendare, prezenta lui Patrocle in inventarul prenumelor actuale se datoreaza probabil in exclusivitate eroului grec de la Troia. # Germ. Patroklus (hipoc Trokel), it. Patroclo, bg. Patrokli, rus. Patrokl etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Paul-Pavel : Unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume europene, Paul continua pina in vremea noastra un vechi cognomen roman Paul(l)us, a carui semnificatie era ... :

          Pelaghia : Prenume feminin din ce in ce mai putin folosit, Pelaghia reproduce gr. Pelaghia (mase. Pelagio3), folosit ca numa personal in epoca crestina, dar atestat si cu ...