Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Patricia
 

   Prenume feminin modern, imprumutat din Occident, Patricia corespunde mase. Patriciu, dupa cit se pare, nefolosit astazi la noi. Acesta din urma reproduce numele pers. lat. Patricius, atestat tirziu cu valoare de antropo-nim. La baza lui Patricius sta un substantiv cu aceeasi forma, care desemna un aristocrat cu drepturi politice si acces la functii de stat; la origine adjectiv, patricius este un derivat de la pater „tata" (senatorii erau numiti patres), cuvint de origine indo-europeana inrudit cu gr. pater, sanscr. pitar, engl. father, germ. Vater (in limba romana termenul poate fi recunoscut in patriarh, patrician, patrimoniu, patrie, patriot, patron, patronimic etc). Patruns in onomasticonul crestin, Patricius s-a raspindit in Europa, de o deosebita popularitate bucurindu-se mai ales in Irlanda, unde este celebrat totdeauna cu mare fast un misionar crestin, Sf. Patrick, considerat evanghe-lizatorul, apostolul si sfintul national al irlandezilor (a trait intre anii 385— 461). Sub formele Patrichie, fem. Patrichia, numele este mai vechi in onomastica noastra (desi nu s-a bucurat de popularitate) si reproduce, prin intermediar slav, gr. Palrikiog. Patrich(i)e a ramas numai ca nume de familie, iar Patrichia a fost inlocuit cu Patricia, o formatie occidentala, tirzie, ras-pindita pe cale culta. # Engl. Patrick (hipoc frecvent Pat), Patricia, irl. Padraig (forma veche Patricc), fr. Patrice (popular Paris), germ. Patricius, Patrick, it. Patrizio, Patrizia, sp. Patricio, magh. Patriciuez, Patrik, Patricia, bg. Patrik (ii), Patriti'a, rus. Palrikii, Palrikia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Patrocle : Rar folosit la noi, Patrocle este un imprumut modern, pe cale culta, din mitologia greaca. Unul dintre eroii llicdei lui Hcmer, Pafroklos sau Patrokles este cunoscutul ... :

          Paul-Pavel : Unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume europene, Paul continua pina in vremea noastra un vechi cognomen roman Paul(l)us, a carui semnificatie era ...