Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Pascal
 

   Nume raspindit in toata Europa, sub diverse forme, Pascal este o creatie a onomasticii crestine care aminteste de una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Pentru a putea lamuri aparitia numelui in discutie va trebui sa ne intoarcem cu mult inapoi in timp si anume la una dintre principalele sarbatori numita Pesah. incercarile de a lamuri originea si semnificatia lui Pesah (si deci a vechii sarbatori) pornesc de la textul biblic. Cea mai veche si cea mai larg raspindita ipoteza apropie numele Pesah de vb. pasah „a schiopata, a salta, a trece peste"; probabil o etimologie populara cu referire la ritualul trecerii pe linga casele insemnate cu singele mielului sacrificat divinitatii; apropierea celor doua cuvinte i-a facut pe unii specialisti sa presupuna ca la originea sarbatorii ar sta un act de cult, un dans de sacrificiu sau un simbol al trecerii soarelui ori a lunii pe bolta cereasca. Mult mai plauzibila este ipoteza care vede in acest obicei o veche sarbatoare pastoreasca celebrata la inceputul primaverii, cind primele roade ale turmelor erau sacrificate divinitatii (probabil zeului lunar datator de fertilitate). Ebr. Pesah si aramaeanul corespunzator Pasha sint redate in greaca prin Pascha, Paska, folosit cu sensul vechi ebraic in Evanghelia lui Matei (Iisus este intrebat: „unde vrei sa-ti pregatim sa maninci Pastele?" — deci animalul sacrificat). Crestinii au modificat profund sensul cuvintului Pasti, ajuns sa desemieze in ultima instanta „invierea lui Hristos", sarbatoarea'crestina. Preluat si in latina sub forma pascha si chiar pascua (prin contaminare cu pascua „pasuni"), vechiul nume ebraic este pastrat in numeroase limbi moderne: it. Pasqua, fr. Paques, sp. Pascua, port. Pascoa, rom. Pasti etc. Din lat. Pascha se formeaza derivatul paschalis (in evul mediu, pasqualis) „pascal, referitor la Pasti", care incepe sa fie folosit ca nume de botez. Impus copiilor nascuti in perioada sarbatorii sau luat din calendare unde apar mai multi sfinti cu acest nume, Pascal se raspindeste in apusul cit si in rasaritul Europei (aici sursa este greaca). in vechile inscriptii crestine din apus apare si o alta formatie, Paschasius, cel mai important nume dintre cele referitoare la sarbatorile celebrate de biserica. Patruns la noi prin filiera slava sau prin purtatori greci, Pascal incepe sa apara in documentele tarii Romanesti inca din anul 1428. O alta forma frecventa la noi, Pascu(I) este atestata din 1441. Pentru feminin este si astazi in uz Pascalina, intilnit in documente incepind cu sec. 16. Cu valoare de nume personal apare chiar cuvintul rom. Paste. # Fr. Pascal, germ. Paschalis, it. Pasqualle. Pasqualina, sp. Pascual, magh. Paszkal, bg. Paskal(i), Paskalina, Pasko etc. O Blaise Pascal, filozof francez.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Patricia : Prenume feminin modern, imprumutat din Occident, Patricia corespunde mase. Patriciu, dupa cit se pare, nefolosit astazi la noi. Acesta din urma reproduce numele ... :

          Patrocle : Rar folosit la noi, Patrocle este un imprumut modern, pe cale culta, din mitologia greaca. Unul dintre eroii llicdei lui Hcmer, Pafroklos sau Patrokles este cunoscutul ...