Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Panait
 

   Mai putin frecvent astazi decit in secolele trecute, cunoscut si ca nume de familie, Panait corespunde numelui pers. gr. Panagi6tes[g/«], formatie antroponimica proprie perioadei crestine, identica cu subst. panagiotes (pronuntat ulterior panaiotis) „sfintenie", folosit ca titlu pentru patriarhi. Panagiotes este un derivat de Idipanagia (pronuntat panaiia), „preasfinta" — la origine un epitet al Fecioarei Maria, iar mai apoi inlocuind chiar numele acesteia, format din pan- „pe de-a-ntregul, complet" (-> Pamfil) si adj. (h)dgios,(h)agia, (h)dgion, „sfint" ( cuvint cunoscut si din compusele hagiografie, hagiologie etc). Numele in discutie nu trebuie confundat cu Panakia (atestat in inscriptii) si Panakieia (printre altele, numele fiicei lui Asclepios, cunoscuta din operele lui Aristofan, Aristotel etc), format din pan- si vb. akeo „a tamadui". Devenit nume personal si evocind-o pe mama lui Iisus (asa cum in Spania acelasi personaj era amintit de -> Carmen; Consuela; Dolores etc), Panaghia s-a raspindit destul de rapid in estul Europei, la noi fiind atestat inca din sec. 16 si lasind urme si in toponimie. Sub influenta neogreceasca, in aceeasi perioada apare si mase Panaghiot (forma reda pronuntia greceasca), iar in sec. 17, Panaiot(e), Panaiut, Pauaet, Panaitache, apropiate de pronuntia moderna (in neogreaca apare dealtfel chiar forma Panaitis). intrucit numele Panaghia si Panaiot sint cunoscute si in bulgara, nu este exclus ca in anumite cazuri sa avem de-a face cu un intermediar sud-slav. O Poetul Panait Cerna si prozatorul Panait Istrati etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Pancratie : Raritate ca prenume in epoca noastra, Pancratie reproduce un vechi nume pers. gr. Paukrates sau Pankratios, atestat sub formele Pangrates (ca supranume al lui ... :

          Pantelimon : Nume frecvent, vechi si larg raspindit sub diverse forme in onomastica romaneasca, Pantelimon corespunde gr. Panteleemon. Necunoscut in epoca clasica, Panteleemon ...