Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Pamfil
 

   Destul de rar folosit astazi ca prenume, Pamfil reprcduce un vechi si frecvent nume pers. gr. Pamphilos. Atestat cu citeva secole inaintea erei noastre,Pam-philos este la origine un ccmpus din doua elemente obisnuite in antroponimia greaca si cunoscute vorbitorilor limbii re mane. Prima parte a numelui reprezinta gr. pan (forma pentru neutru), gen. pantos, folosit in greaca in compuse mai ales cu adjective si avind sensul „pe de-a-ntregul, complet, al tuturor, de toti", preluat ca element de compunere savanta si in limbile moderne. Elementul secundar este gr. -philos, „drag, iubit", folosit in numeroase compuse personale (->Teofil; Filip etc.) sau comune unde are sensul „avind afinitate cu..., cu preferinta pentru..., iubitor de..."). Patruns in onomasticonul crestin (mai cunoscut este cultul unui martir grec din sec. 4) si raspindit in Europa occidentala prin intermediul lat. Pamphilus, vechiul nume grecesc ajunge si la re mani, prin filiera slava (nu este exclusa, intr-o anumita epoca, nici influenta neogreceasca directa). Documentele mai vechi atesta existenta formelor Pamfili (de aici Filiu, Filias si toponimul Filiasi), Panhil (si Hiliej etc, unele ramase si in inventarul numelor de familie. Numele speciei literare cultivate cu succes si de citiva scriitori romani, pamfletul, provine din Pamphilet, nume propriu, devenit comun, prin care era desemnat, la origine, poemul Pamphilus sau De Amore din sec. 12. 0 Fr. Pamphile (cu derivatul Pamphilet), germ. Pamphilius, it. Panfilo, magh. Pamfil, bg., rus. Pamfil etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Panait : Mai putin frecvent astazi decit in secolele trecute, cunoscut si ca nume de familie, Panait corespunde numelui pers. gr. Panagi6tes[g/«], formatie antroponimica ... :

          Pancratie : Raritate ca prenume in epoca noastra, Pancratie reproduce un vechi nume pers. gr. Paukrates sau Pankratios, atestat sub formele Pangrates (ca supranume al lui ...