Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Paladie
 

   Raritate in cadrul inventarului de prenume actuale, Paladie reproduce gr. Palladios. nume pers. rar folosit in epoca clasica, dar bine atestat in izvoare incepind cu sec. 4 e.n. La origine, un adjectiv, Palladios insemna „referitor la Pallas" si aminteste de una dintre cele mai cunoscute divinitati ale Panteonului grec, Atena. Atestat inca de la Homer, ca epitet al zeitei, Pallas. gen. Pallados (de aici paladiu „statuie a zeitei Atena, aflata in cetatea Troia si socotita ca ocrotitoare a cetatii" sau paladiu, metal din familia platinei, numit insa dupa asteroidul Pallas) a fost interpretat in diverse feluri; cea mai raspindita si in acelasi timp cea mai veche explicatie (apare la Platon, in Cratylos) apropiind numele propriu de vb. pallein, „a invirti (sabia), a agita (lancea)". in mitologia greaca si latina mai sint cunoscute si alte personaje cu numele Pallas. Palantis (pentru care s-au propus si alte explicatii), printre care unul dintre eroii Eneidei lui Vergiliu, cel care il ajuta pe Enea in lupta lui Turnus (de la acesta ar veni numele muntelui Palatin) sau unul dintre titani, tatal -» Aurorei. Desi Palladios facea aluzie clara la o divinitate pagina, numele a intrat in onomasticonul crestin si s-a raspindit in Europa prin cultul unui sfint grec din sec. 4—5, fara sa se bucure niciodata de o popularitate deosebita. Preluat din greaca de catre slavi (apare, de ex. in pomelnicul de la Horodiste, din anul 1484), numele ajunge si la noi, foimele atestate in documente (Paladi. Palade, Palade, Paladuta) nefiind nici frecvente si nici prea larg raspindite; din ce in ce mai putin folosite ca prenume, unele dintre acestea sint pastrate ca nume de familie, caz in care nu trebuie emisa nici influenta neogreceasca. # Fr. Palais (rar si numai in sud), it. Palladio, rus. Palladii (rar si invechit) etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Pamfil : Destul de rar folosit astazi ca prenume, Pamfil reprcduce un vechi si frecvent nume pers. gr. Pamphilos. Atestat cu citeva secole inaintea erei noastre,Pam-philos ... :

          Panait : Mai putin frecvent astazi decit in secolele trecute, cunoscut si ca nume de familie, Panait corespunde numelui pers. gr. Panagi6tes[g/«], formatie antroponimica ...