Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ozana
 

   Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie are la baza un vechi nume de sarbatoare crestina, dimanche oVousanne (in romana numele aceleiasi sarbatori este duminica floriilor sau floriile). Prin intermediar latin, fr. osanne reproduce cuvintul gr. hosanna, folosit in N. T. pentru a reda arameeanul hoshana (in ebraica hoshiahnna), aclamatie cu care a fost primit Iisus la intrarea in Ierusalim („... si i-a iesit in intimpinare, strigind: Osana! ). De fapt, osana, pl. osanale este folosit si in romana in sensul „aclamatii, cuvinte de lauda, preamarire". Ipoteza ca numele piriului Ozana din Moldova (cunoscut mai ales din Amintirile lui I. Creanga) ar avea la baza antroponimul in discutie nu poate fi acceptata, deoarece toponimul este mai vechi decit numele pers. recent imprumutat.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Paladie : Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie ... :

          Pamfil : Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie ...