Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ovidiu
 

   Frecvent in onomastica noastra moderna, Ovidiu (forma Ovid pare din ce in ce mai putin folosita) reproduce un vechi nume gentilic roman, Ovidius, devenit celebru in intreaga lume datorita marelui poet latin Publius Ovidius Naso. in ciuda ipotezelor propuse, Ovidia (forma feminina, nume al gintii, nu este folosita la noi) si Ovidius nu au pina astazi o etimologie sigura; unii specialisti au incercat sa explice gentilicul prin subst. lat. ovis (de aici rom. oaie sau neologismul ovine), pe cita vreme altii il considera de origine etrusca, apropiindu-1 de uvie, de la care ar proveni lat. Ovius, Ovinius, Ovidius. Iesit din uz odata cu aparitia crestinismului, Ovidius a fost reluat de-abia in perioada Renasterii. Patruns la noi din secolul trecut pe cale culta, Ovidiu se raspindeste in toate regiunile, devenind chiar, in anumite medii unul dintre prenumele masculine favorite. # Fr. Ovide, it. Ovidio, magh. Ovidiusz etc. O Publius Ovidius Naso (43 i.e.n.óc. 17 e.n.), celebru poet latin, exilat in anul 8 i.e.n. la Tcmis (Constanta de astazi), autor al Metamorfozelor, al Tristelor si Ponticelor (scrise in exil si continind interesante informatii asupta locuitorilor de pe taimul actual al Marii Negre) si al Fastelor, Amorurilor etc; Ovid Lensusianu, renumit lingvist, filolog, istoric literar si folclorist reman.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ozana : Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie ... :

          Paladie : Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie ...