Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Otilia
 

   Prenume feminin modern, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Otilia este la origine un vechi nume pers. germanic Ottilia sau Odilia (cu hipoc. Ota, Tilly). Corespondente ale mase. OdQ(o), nume de botez frecvente, raspindite si de mare vechime (o sfinta cu acest nume, celebrata mai ales in Alsacia, ar fi murit in anul 720) sint la origine derivate diminutivale cu suf. frecvent mai ales in regiunile sudice (in nord predomina diminutivele antroponimice in -k-). Baza acestor formatii este radicalul vechi germ. de sus Ot- sau Od-, intilnit in numeroase compuse de aceeasi origine (-> Edgar; Eduard) si apropiat de catre specialisti de cuv. vechi germ. auda, „avere, bogatie". Acest radical antroponimic, probabil la origine un hipoc. de la nume compuse, este bine reprezentat atit in tarile de limba germana (Otto sau Otho este unul dintre prenumele frecvente) cit si in Italia sau Franta (in onomastica italiana Oddoce, o veche mostenire din epoca lon-gobarzilor, are la baza foima latinizata Od(d)o, gen. Od(d)onis) din aceeasi familie fac parte fr. O deliu. Odihni, O don, Odet sau cunoscutele pre-nume'fem. Odette si Odile si chiar Othello. Raspindit pe cale culta in epoca contemporana in intreaga Europa, Otilia a devenit mai frecvent la noi mai ales in ultimele decenii datorita cunoscutului roman al lui G. Calinescu, Enigma Otiliei.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ovidiu : Frecvent in onomastica noastra moderna, Ovidiu (forma Ovid pare din ce in ce mai putin folosita) reproduce un vechi nume gentilic roman, Ovidius, devenit celebru ... :

          Ozana : Prenume feminin modern, foarte putin folosit la noi, Ozana pare a fi un imprumut din fr. Ozanne sau Ozacne. La origine nume de botez cu valoare mistica, Osaniie ...