Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Oreste
 

   Nume de mare vechime si destul de frecvent in izvoare, gr. Orestes este cunoscut mai ales datorita fiului lui Agamemnon si al Clitemnestrei, a carui legenda ar fi simbolul luptei dintre matriarhat si patriarhat si al victoriei acestuia din urma (parerea emisa de Bachofen a fost sprijinita si de Fr. Engels): la cererea lui Apolo si ajutat de sora sa Electra, Oreste o ucide pe Clitemnestra pentru a razbuna moartea tatalui sau, regele Micenei si conducatorul suprem al grecilor la Troia; prigonit de Erinii (cele care pedepseau pe paricizi) Oreste, ajutat de Apolo si Atena, este in cele din urma absolvit de vina de areopagul atenian. Atestat inca din poemele homerice, Orestes a fost apropiat de multa vreme (chiar de Platon) de gr. oros „munte"; acceptata si astazi de catre specialisti, vechea explicatie face ca numele miticului erou sa fie sinonim cu un frecvent nume de familie romanesc, Munteanu, care are la baza subst. muntean „cel care locuieste la munte". Patruns in onomasticonul crestin prin cultul martirilor (atit in apusul cit si in rasaritul Europei este cunoscut un martir cu acest nume, din Armenia) Orestes ajunge si la romani, prin intermediar slav; atestat catre sfirsitul sec. 17 sub formele Orestu, Iorest etc, numele a fost rar si nepopular la noi (purtatorii faceau parte mai ales din mediile ecleziastice); prezenta lui in inventarul actual de prenume nu mai are insa nici o legatura cu calendarul si se explica prin influenta, pe cale culta, a mitologiei si literaturii grecesti 0 Germ. Orestes, it. Oreste, magh. Oresztesz, bg. Oresti, rus. Orest etc. ? Legenda lui Oreste a inspirat numeroase tragedii celebre, dintre care amintim Agamemnon, Choeforele, Eumenidele de Eschil, Andromaca, Electra, Ifigenia in Taurida de Euripide.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Otilia : Prenume feminin modern, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Otilia este la origine un vechi nume pers. germanic Ottilia sau Odilia (cu hipoc. Ota, ... :

          Ovidiu : Frecvent in onomastica noastra moderna, Ovidiu (forma Ovid pare din ce in ce mai putin folosita) reproduce un vechi nume gentilic roman, Ovidius, devenit celebru ...