Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Onofrei
 

   Foarte putin folosit astazi ca prenume si cunoscut mai ales ca nume de fa milie, Onofrei apare in vechile noastre documente inca din sec. 15, prezent, lui in onomastica romaneasca datorindu-se cu siguranta cultului unui sfin (Onofrei cel Mare sau Pustnicul) sarbatorit in multe tari europene (1; romani, cultul crestin coincide cu o sarbatoare de esenta pagina numiti in popor Nunta soarecilor si „tinuta" de frica viermilor si a soarecilor cari ar putea strica Varza). Formele romanesti ale numelui pus in discutie Onofrei, Ondfrie, Onufrie reproduc prin intermediar slav (la slavii rasa riteni Onofria este atestat din sec. 15) gr. Onoiiphrios, corespondentul lat Onuphrius. Atestat intr-o epoca tirzie si pentru prima oara ca nume a sfintului amintit, Onuphrius a pus probleme dificile specialistilor, incercarile de a-1 explica fiind diverse si contradictorii (a fost considerat fie un compus grecesc, fie un compus germanic corespunzator actualului Humphrcy) De un real folos pentru etimologie s-au dovedit a fi de asta data informatiile privitoare la primul purtator cunoscut al numelui; fiu al unui rege persan, care ar fi devenit pustnic si si-ar fi petrecut aproximativ-60 de ani in desertul egiptean. Cum in sec. 4 e.n. nu poate fi vorba de un nume germanic in Egipt, iar explicatia prin greaca este cu totul inadmisibila, unii specialisti au incercat sa dezlege „misterul" originii lui Onofrei apelind la onomastica egipteana. Si intr-adevar, coptii folosesc astazi un nume pers. Uenofre, a carui forma era in vechea egipteana Onnophris, atestat si in inscriptiile hieroglifice acest Onnophris, cu sensul „care este mereu fericit", era la origine un supranume al lui Osiris, cunoscuta divinitate a Egiptului antic. Destul de rar si in secolele trecute, la inceput folosit probabil mai ales in mediile ecleziastice si sprijinit numai de existenta cultului crestin amintit, Onofrei este pe cale de a iesi din uzul prenumelor europene moderne. Q Germ. Onuphrius, it. Onofrio, bg., rus., ucr. Onufrii.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Oreste : Nume de mare vechime si destul de frecvent in izvoare, gr. Orestes este cunoscut mai ales datorita fiului lui Agamemnon si al Clitemnestrei, a carui legenda ar ... :

          Otilia : Prenume feminin modern, imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Otilia este la origine un vechi nume pers. germanic Ottilia sau Odilia (cu hipoc. Ota, ...