Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Olivia
 

   Prenume feminin modern, recent imprumutat din Occident, Olivia este la origine o formatie latina tirzie de la subst. oliva, nume al arborelui si al fructului pentru care romana foloseste cuv. maslin sau maslina. Daca Olivia nu pare a fi in uz de multa vreme, corespondentul sau masculin are o indelungata traditie in apusul Europei si mai ales in Franta, unde Olivier este atestat ca nume de botez de la inceputul sec. 11. Cunoscut mai intii in regiunile sudice si apoi in intreaga Franta, Olivier isi datoreaza popularitatea unui cunoscut personaj al literaturii medievale, prietenul si tovarasul fidel al legendarului Roland.Doua sint ipotezele propuse pentru a explica aparitia acestui nume, una neexcluzind insa pe cealalta. Avind in vedere ca Holand si Olivier formeaza un cuplu al carui simbol ar fi „forta si intelepciunea", prima ipoteza vede in Olivier o creatie literara mostenita dintr-o veche traditie (intr-adevar in antichitate maslinul era simbol al pacii si intelepciunii). Conform celei de a doua propuneri, numele in discutie ar fi o creatie proprie onomasticii crestine, asa cum sint derivatele in -erius. Forma' Oliverius, atestata in izvoare, poate fi legata de numele sarbatorii crestine, in lat. dies olivae sau domenica olivarum corespunzind duminicii floriilor. Nu este exclus ca aceasta creatie religioasa sa se fi suprapus peste un antroponim laic, mai vechi, dar neatestat inca. Olivier (sau Oliver), Olivian si fem. Oliva sint si nume calendaristice in apusul sau rasaritul Europei, dar, asa cum am aratat, popularitatea numelui se datoreste in primul rind literaturii inca din evul mediu. % Engl. Oliver (ca un ecou al cuplului celor doi frati de arme, in engl. se foloseste expresia „un Roland pentru un Oliver", semnificind un schimb egal), fr. Olivier, germ. Oliver, Oliva, it. Oliviero, magh. Oliver, Olivia, sp. Oliver, port. Oliveiros, bg. Oliver, rus. Olivian etc. O Oliver Cromwell, conducator al Revolutiei burgheze din, Anglia (sec. 17), a inspirat, trasaturile celui dintii mare personaj romantic creat de V. Hugo in drama Cromwell (1827). ? Aventurile lui Oliver Twist de Ch. Dickens.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Onofrei : Foarte putin folosit astazi ca prenume si cunoscut mai ales ca nume de fa milie, Onofrei apare in vechile noastre documente inca din sec. 15, prezent, lui in onomastica ... :

          Oreste : Nume de mare vechime si destul de frecvent in izvoare, gr. Orestes este cunoscut mai ales datorita fiului lui Agamemnon si al Clitemnestrei, a carui legenda ar ...