Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Olimpia
 

   Desigur ca pentru cunoscatorii mitologiei grecesti explicarea prenumelui Olimpia nu prezinta nici un fel de dificultate, el putind fi cu usurinta apropiat de numele celui mai inalt munte din Grecia, celebrul lacas al zeilor, Olimpul. intr-adevar, gr. Olympia, frecvent supranume al zeitelor Afrodita, Demetra, Hera etc, este la origine o forma adjectivala de la Olym-pos, numele muntelui din Tesalia (este interesant de amintit ca izvoarele grecesti atesta nu mai putin de 14 munti sau virfuri — in Misia, Galatia, Lidia, Arcadia, Creta, Lesbos etc. — cu acelasi nume). in legatua cu etimologia oronimului (nume de munte) este de amintit incercarea de a-1 apropia de vb. lampein „a straluci, a lumina". Nume de o deosebita importanta in viata spirituala a vechilor greci, Olympos sta si la baza unor nume personale, printre care Olympiddoros (atestat inca de la Herodot), Olym-piada — de la Olympias, gen. Olympiddos purtat de sotia lui Filip al Macedoniei, mama celebrului Alexandru Macedon), Olympias (purtat de un personaj al N. T. si probabil un hipocoristic al lui Olympiddoros, Olympios (la inceput adjectiv folosit ca supranume mai ales pentru Zeus „olimpianul", iar mai tirziu nume personal) etc. in afara de Olympiodoros, celelalte trei nume amintite apar si in onomastica romaneasca Olimpiada sau Olimbiada este cu siguranta datorat puternicei influente pe care a exercitat-o, vreme de aulte secole si mai ales in popor, Alexandria, cel mai cunoscut dintre ro-nanele populare care au circulat la noi (-> Alexandru). Sporadic apar mase. Himp si Olimpie, forme de influenta slava ale numelui calendaristic gr. Hympias (in amintirea unuia dintre cei 70 de apostoli crestini). L-am lasat a urma pe Olimpia (cu hipoc. Pia), intrucit acesta este un prenume modern, mprumutat din Occident, unde incepe sa apara in uz dupa Renastere. 9 Fr. Olympe, Olympie, germ. Olympias, magh. Olimpia, bg. Olimpia. Jlimpiada, Olimpi(i), rus. Olimp, Olimpii, Olimpiada, Olimpia etc. O Olympias este numele unui vechi oras grecesc din nord-estul Pelopo-iezului, unde se celebrau o data la patru ani serbarile olimpice dedicate lui Zeus; prilej de intreceri ale poetilor sau atletilor in timpul carora razboaiele incetau, olimpiadele (prima olimpiada a avut loc in 776 i.e.n., iar ultima n 396 e.n.) au fost reinviate in lumea moderna, mai mult in forma decit in spiritul lor, actualele jocuri olimpice fiind astazi cele mai grandioase manifestari sportive ale lumii. Din sec. 3 i.e.n. olimpias a inceput sa desemneze intervalul de timp dintre doua serbari olimpice, devenind astfel unitate de timp.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Olivia : Prenume feminin modern, recent imprumutat din Occident, Olivia este la origine o formatie latina tirzie de la subst. oliva, nume al arborelui si al fructului pentru ... :

          Onofrei : Foarte putin folosit astazi ca prenume si cunoscut mai ales ca nume de fa milie, Onofrei apare in vechile noastre documente inca din sec. 15, prezent, lui in onomastica ...