Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Olga
 

   Frecvent si raspindit astazi in toate regiunile tarii, Olga face parte dintr putinele prenume romanesti moderne care se explica prin onomastica sla vilor rasariteni; preluat intii de la ucraineni (in documente moldovenest cele mai vechi atestari sint din sec. 15), Olga se generalizeaza, in epoc. moderna, si sub influenta antroponimici rusesti, manifestata bineintele pe cale culta. La rusi si ucraineni, Olga este nume calendaristic de vech» traditie, devenit celebru inca din sec. 10 datorita sotiei cneazului Igor a Kievului (sanctificata de biserica, Olga de Kiev, c. 890—970, a fost botezati la Gonstantinopol in anul 955, primind numele Elena). Cu toate ca astaz Olga este considerat specific rusesc, numele nu apartine fondului onomasti< slav, ci celui germanic, fiind imprumutat de catre slavii rasariteni, intr-< perioada destul de veche, de la germanicii nordici. Vechiul nordic Helgi sau germ. Hei ga, Ega (vechi german de sus Heilga, Heila) sint la origine nume simple formate din cuvinte comune care apartin radicalului germanic hailaz, reprezentat prin citeva cuvinte de uz religios: v. engl. halig (engl. holy „sfint"), v. saxon helag, vechi german de sus heilag (oland. si germ. heilig „sfint"), v. norv. heilag (norv. helga „sfint") etc.; acelasi radical germanic, a carui semnificatie initiala pare sa fi fost „intreg" este continuat si de engl. Whole, oland. heel, germ. heil etc, al caror sens de „sanatos, intreg" trebuie luat in consideratie pentru explicatia aparitiei numelui personal. Dar forma slava a avut mai multe sanse de a se raspindi in Europa si chiar in tarile apusene, unde Olga este nume la moda dupa epoca romantica. Cu siguranta ca popularizarea numelui a fost puternic sprijinita de prezenta lui in literatura, fenomen care s-a petrecut si la noi: dupa aparitia romanului lui I. Teodoreanu, La Medeleni, multi parinti au ales pentru fiicele lor numele unei eroine din romanul amintit, Olguta. Alaturi de acesta apare astazi si hipoc. rusesc Olea. Corespondentul masculin al lui Olga este Oleg, frecventa lui fiind insa foarte redusa.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Olimpia : Desigur ca pentru cunoscatorii mitologiei grecesti explicarea prenumelui Olimpia nu prezinta nici un fel de dificultate, el putind fi cu usurinta apropiat de numele ... :

          Olivia : Prenume feminin modern, recent imprumutat din Occident, Olivia este la origine o formatie latina tirzie de la subst. oliva, nume al arborelui si al fructului pentru ...