Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ofelia
 

   Arareori folosit la noi, Ofelia este un caz tipic de influenta a onomasticii iterare asupra inventarului actual de prenume. E dificil sa stim de unde a luat Shakespeare numele cunoscutei sale eroine din Hamlet, dar indiferent care au fost intermediarii, Ofelia corespunde in ultima instanta numelui pers. gr. Ophellia (mase. Ophe'llios). Cum aceasta nu apare decit in inscriptii, ndicatii asupra vechimii lui ne pot oferi, indirect, citeva antroponime inrudite: Opheltes (purtat de fiul legendarului intemeietor al Spartei, Licurg — sec. 9 — 8 i.e.n.), Ophelestis si Opheltios (citeva personaje din Iliada lui Homer), Ophelas (atestat in Oeconomica lui Aristotel) etc. Dupa cum se vede, aceste foarte vechi nume grecesti au in comun tema ophel- a carei semnificatie ar fi „folos, ajutor, cistig" (ophelos, „utilitate, avantaj, cistig", opheilo „a datora, a trebui" — in neogreaca). Citeva din numele grecesti amintite 3rau folosite si de catre romani cu valoare de cognomen. Modificarea accentului gr. Ophelia in Ophelia s-a produs in latina, de unde probabil a fost ^reluat intr-o epoca mai tirzie.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Olga : Frecvent si raspindit astazi in toate regiunile tarii, Olga face parte dintr putinele prenume romanesti moderne care se explica prin onomastica sla vilor rasariteni; ... :

          Olimpia : Desigur ca pentru cunoscatorii mitologiei grecesti explicarea prenumelui Olimpia nu prezinta nici un fel de dificultate, el putind fi cu usurinta apropiat de numele ...