Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Octav
 

   Durtat de membrii unei vechi si nobile ginte romane, Octavius se incadreaza ntr-o serie de nume personale, folosite in epoca veche de multe popoare, :are la origine desemnau ordinea nasterii copiilor dintr-o familie. Alaturi ie Primus (al carui corespondent in romana este Pirvu, de origine slava), Secundus etc. romanii foloseau pentru al optulea copil pe Octavus, nume personal identic cu numeralul ordinal format de la octo opt" (octo este folosit astazi si la noi ca element de compunere, iar lat. octava este reprezentat de neologismul octava; din aceeasi familie face parte si octombrie, numele lunii a opta dupa vechea impartire a anului, dupa cum septembrie era a saptea", noiembrie a noua" si decembrie a zecea"). De la Octavius se formeaza apoi, in epoca imperiala, cu suf. -anus, Octavianus, cognomen celebru in istoria romana datorita primului imparat C. Iulius Caesar Octa-vianus Augustus (dupa cum se stie, acesta era fiul adoptiv al lui C. Iulius Caesar, al carui nume il purta, adaugindu-i-se, dupa obiceiul de atunci, derivatul in -anus de la numele gintii din care provenea, Octavia). Cu toate ca cele doua nume apar in onomasticonul crestin, ele au fost adevarate raritati in apus pina la Renastere,cind au inceput sa fie la moda vechile nume ale istorie romane. Mult mai tirziu, in secolul trecut,dar din aceeasi sursa si pe aceeasi cale, Octav, Octavia, Octavian, Octaviana (cu hipoc. recent Tavi, folosit atit pentru masculin, cit si pentru feminin) intra in onomastica noastra. # Fr. Octave, Octavie, germ. Oktavus, Oktavian, it. Ottavio, Ottavia, magh. Oktavia, Oktav. O Pictorul Octav Bancila, poetul Octavian Goga etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ofelia : Arareori folosit la noi, Ofelia este un caz tipic de influenta a onomasticii iterare asupra inventarului actual de prenume. E dificil sa stim de unde a luat Shakespeare ... :

          Olga : Frecvent si raspindit astazi in toate regiunile tarii, Olga face parte dintr putinele prenume romanesti moderne care se explica prin onomastica sla vilor rasariteni; ...