Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Nicodim
 

   Numele calugarului Nicodim, cunoscutul ctitor si egumen al manastirilor Vodita (intre 1370—1372) si Tismana (1378), reproduce gr. Nikddemos, folosit de catre greci inca din epoca clasica. Facind parte din aceeasi familie cu -> Nicolae, ba chiar fiind identic, din punct de vedere al semnificatiei, cu acesta, Nikddemos este la origine un compus din nik- (vb. nikao „a invinge", nike „victorie") si demos „popor", cunoscut atit din onomastica (Demd-kritos, Demosthenes etc), cit si din cuvintele comune democrat, democratie, demotic etc. Atestat si in Evanghelia lui Ion din N. T. („un fruntas al iudeilor" cu un nume grecesc este o proba a redactarii relativ tirzii a textului evanghelic), Nicodim se bucura de favoare printre crestini si, devenit calendaristic, se raspindeste in Europa. Folosit mai ales in mediul ecleziastic, Nicodim si variantele Micodim, Micodin, sint arareori atestate a documente, dovada ca numele nu s-a bucurat de popularitate, aceeasi ituatie mentinindu-se si astazi. # Fr. Nicodeme (hipoc. Nicod, Nicot), t. Nicodemo, magh. Nikode'musz, Nikodemis, bg. Nikodii, Nikodim, rus. Nikodim etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Nicoleta-Nicolae : Unul dintre cele mai frecvente si raspindite nume romanesti, cu paralele 'n toate limbile europene, Nicolae (Nicolaie) reproduce un vechi nume pers. *r. Nikoiaos, ... :

          Octav : Unul dintre cele mai frecvente si raspindite nume romanesti, cu paralele 'n toate limbile europene, Nicolae (Nicolaie) reproduce un vechi nume pers. *r. Nikoiaos, ...