Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Nichita
 

   Actualul Nichita, arareori ales ca prenume, reproduce numele pers. gr. Nik&as, transparent din punct de vedere al semnificatiei (pentru greci, bineinteles), intrucit are la baza acelasi element nike- (vb. nikdo „a invinge", subst. nike „victorie"), care apare in -> Nicolae; Nichifor; Nicodim etc. Desi nu putem face nici o afirmatie privind continuitatea lui Nik^tas, este interesant sa amintim ca numele era cunoscut si probabil folosit de populatia daco-romana de la nord sau sud de Dunare inca din sec. 4; in jurul anului 370 ar fi fost martirizat, in timpul lui Atanaric — regele gotilor — un predicator crestin Nichita, din nordul Dunarii, iar in sec. 4—5 este cunoscut un alt Nichita, episcop de Remesiana (veche asezare la sud de Dunare), considerat adevarat apostol al crestinarii daco-romanilor. Cum acesta din urma este cunoscut chiar in martirologiul catolic (Nichita, episcop in Dacia), nu este exclus ca slavii sa fi preluat cultul de la populatia daco-romana, care il celebra inaintea venirii lor. Atestat in documentele noastre incepind cu sec. 15, numele nu are o frecventa prea mare, care sa ne permita sa-1 consideram foarte popular, dar nu trebuie sa uitam ca pe parcursul a 1000 de ani organizarea bisericii in regiunile noastre (si inclusiv ierarhia martirilor si sfintilor) suferise importante modificari. Chiar daca ar fi fost popular la romanii din partile de sud ale tarii, Nichita tot n-ar fi avut sansa sa apara prea des in primele documente, a caror onomastica are un pronuntat caracter slav (numele calendaristic de origine ebraica, greaca, latina etc, desi in general frecvente sint in minoritate fata de cele necalendaristice, de origine greco-slava). Alaturi de Nichita, Nechita, Michita, Nichitus, apar si hipocoristicele, probabil destul de vechi, Chita, Chitu, Chitila (cunoscut si cu valoare toponimica). # It. Niceta, magh. Nik&asz, Nikita, bg. Nikita, rus., ucr. Nikita, Mikita.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Nicodim : Numele calugarului Nicodim, cunoscutul ctitor si egumen al manastirilor Vodita (intre 1370—1372) si Tismana (1378), reproduce gr. Nikddemos, folosit de catre greci ... :

          Nicoleta-Nicolae : Unul dintre cele mai frecvente si raspindite nume romanesti, cu paralele 'n toate limbile europene, Nicolae (Nicolaie) reproduce un vechi nume pers. *r. Nikoiaos, ...