Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Nestor
 

   Mult mai rar folosit astazi decit in secolele trecute, Nestor sau Nistor reproduce un vechi nume pers. gr. Nestor, cunoscut inca din poemele homerice. Rege al Pilosului, renumit prin intelepciune si elocinta, Nestor era cel mai batrin bazileu grec din timpul razboiului Troiei, care ar fi trait nu mai putin de trei „virste omenesti" (de aici uzul comun al numelui, in toate limbile europene, pentru a desemna un batrin intelept). in ceea ce priveste originea si semnificatia gr. Nestor, destul de frecvent si continuu atestat in izvoare, parerile sint impartite. Unii specialisti sustin ca numele ramine obscur, fiind imposibile chiar si obisnuitele presupuneri, pe cita vreme altii vad in antroponimul grecesc o forma abreviata din Eunestor, neatestat, dar paralel cu Eunostos, un compus din eu „bine" si nostos „intoarcere" de la vb. neomai „a se intoarce", in acest caz Nestor ar fi avut semnificatia „cel ce se intoarce cu bine". Numele este preluat si de onomasticonul crestin (este cunoscut cultul citorva martiri din primele secole ale erei noastre), raspindindu-se astfel in Europa. Prin intermediar slav (la siavii rasariteni forma Nester este atestata inca din sec. 11), la fel ca si celelalte nume calendaristice, vechiul nume grecesc ajunge la romani, prezenta lui in documente fiind semnalata incepind cu sec. 15. Alaturi de forma cea mai frecventa, Nistor (fem. Nistora), apar variantele Nistur, Nispur, Nistre sau derivatele Nistoran, Nistoreni, Nistoresti (ultimele doua cu valoare toponimica). in epoca moderna, reluat direct din poemele homerice, Nestor si-a pierdut temporara amprenta ecleziastica, putind fi considerat o influenta a onomasticii literare. O Numele unui patriarh al Con-stantinopolului, Nestorius (428—c. 451) a ramas in derivatele nestorian si nestorianism „doctrina lui Nestorius".

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Nichifor : Din ce in ce mai putin folosit astazi, Nichifor (Nechifor) este un nume de origine greceasca si corespunde lui Nikephdros, intrebuintat fie ca supranume pentru ... :

          Nichita : Actualul Nichita, arareori ales ca prenume, reproduce numele pers. gr. Nik&as, transparent din punct de vedere al semnificatiei (pentru greci, bineinteles), intrucit ...