Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Natalia
 

   Prezent in onomastica romana, cognomenul Natalis este, la origine, un adjectiv format din tema principala (g)nat- a vb. nascor, nasci, natus sum (apartinind radicalului indo-european gn „a produce") si are rude mai indepartate pe -> Eugen, Ghenadie sau cuvintele comune a naste, nastere, natiune, natura, gen, a genera, genitiv, geniu, germene, cumnat etc.); natalis „de nastere" era intrebuintat de romani — in sintagma dies natalis — pentru a denumi sarbatoarea nasterii Romei (dies natalis urbis „ziua de nastere a cetatii"), a diferitelor temple dedicate zeilor sau chiar a imparatilor (asa cum astazi fiecare dintre noi isi sarbatoreste ziua nasterii, practica de o respectabila vechime). Natalis sau Natale se specializeaza cu timpul mai ales pentru ceea ce noi numim Craciun (si nume personal), sarbatoare crestina destul de veche, atestata inca din sec. 4 e.n. Preluind cuvintul comun si transformindu-1 in termen tehnic ecleziastic (folosit si astazi in citeva limbi romanice — de exemplu it. Nadal, Natali, port. Natal, fr. Nodal '{dialectal) si Noel, in albaneza Karsandella(t) sau Kasndella(t), crestinii au preluat si numele personale Natalis, Natalia, puse initial copiilor nascuti le Craciun, iar mai tirziu si altora (numele devenise calendaristic, amintind iiteva persoane sanctificate de biserica si celebrate la alte date decit a sarbatorii), in sudul Frantei este atestat in sec. 11. Prin intermediul grecilor, Natalia ajunge si la slavi (apare de ex. in pomelnicul din anul 1484, de la Horodiste). Aparitia tirzie in documentele romanesti a lui Natalia aproape de 1700 — si lipsa mase. Natalie — pot fi elemente care sa indice o alta cale de patrundere a numelui in onomastica noastra, decit prin intermediar >lav. in perioada moderna, Natalia este probabil o influenta occidentala. Derivatul Natalita este folosit si ca prenume independent, la fel si Natasa, specific rusesc, la origine hipoc. de la Natalia. # Fr. Natalie, Nadal (hipoc. Nadin), Noel, germ. Natalie, Natalia, it. Natale, Natalia, Natalina, sp. Nadal, magh. Natalia, Natasa, bg. Natalia, rus. Natalii, Natalia, Natasa. ? Natasa este numele eroinei principale a romanului Razboi si pace de L. Tolstoi.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Nestor : Mult mai rar folosit astazi decit in secolele trecute, Nestor sau Nistor reproduce un vechi nume pers. gr. Nestor, cunoscut inca din poemele homerice. Rege al ... :

          Nichifor : Din ce in ce mai putin folosit astazi, Nichifor (Nechifor) este un nume de origine greceasca si corespunde lui Nikephdros, intrebuintat fie ca supranume pentru ...