Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Narcis
 

   •Considerat astazi foarte modern, Narcis reproduce pe cale culta gr. Narkis-«os, purtat de un cunoscut personaj mitologic. indragostit de propria-i imagine, oglindita in apa (ca pedeapsa pentru ca ar fi respins dragostea nimfei Echo), tinarul si frumosul Narkissos moare tinjind dupa chipul de neatins si se transforma in floarea care ii poarta numele (legenda are urmari si in terminologia medicala, narcisismul fiind o stare patologica definita prin dragostea exagerata de sine). Se pare insa ca legenda, ca in unele cazuri -similare, a inversat raportul dintre cuvintul comun si cel propriu, in realitate numele personal fiind format de la narkissos. Numele plantei este •obscur din punct de vedere etimologic (probabil de origine mediteraneeana, adica preindo-europeana), dar nu este exclus ca el sa fi fost apropiat de cuvintul gr. narke „amorteala, toropeala" (de aici vb. narkoun si subst. >narkotikon „narcotic"). Destul de frecvent in perioada veche, Narkissos •este redat in latina prin Narcissus (numele apare si in Vulgata, purtat de un nobil roman crestinat), forma prin care se explica rom. Narcis, mult mai putin frecvent decit corespondentul fem. Narcisa, favoarea de care se ^bucura acesta explicindu-se prin identitatea cu narcisa — planta si floarea (dupa cum am mai aratat, sint la moda astazi prenumele feminine care au corespondente in domeniul florei; procedeul de a forma asemenea antro-ponime are o mare vechime si este cunoscut de toate popoarele). # Engl. Narcis, fr. Narcisse, magh. Narcisszusz, Narcisz, bg., rus. Nartis, Nartisa •etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Natalia : Prezent in onomastica romana, cognomenul Natalis este, la origine, un adjectiv format din tema principala (g)nat- a vb. nascor, nasci, natus sum (apartinind radicalului ... :

          Nestor : Mult mai rar folosit astazi decit in secolele trecute, Nestor sau Nistor reproduce un vechi nume pers. gr. Nestor, cunoscut inca din poemele homerice. Rege al ...