Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Monica
 

   Unul din prenumele feminine astazi la moda, revitalizat si popularizat prin onomastica literara, Monica ramine inca discutabil din punct de vedere al originii si semnificatiei sale, in ciuda numeroaselor ipoteze propuse pina acum. in apusul Europei numele este calendaristic si evoca amintirea mamei Sf. Augustin (teolog si filozof, 354—430), nascuta in anul 332 pe teritoriul actualei Algerii; cum aceasta era africana (informatiile apartin chiar Sf. Augustin, in Confesiuni), Monnica este considerat probabil de origine punica (izvoarele latine atesta si forma Monna cu valoare de cognomen), dar incercarile de a-1 explica n-au dus inca la rezultate sigure. Ipoteza cu cea mai mare circulatie vede in Monnica un nume de origine greceasca. intr-adevar grecii foloseau (foarte rar si nu in perioada clasica) numele Mdnikos, fem. Monika ca variante pentru Monachos, a carui semnificatie este clara pentru vorbitorii limbii romane: „pustnic, monah^ (gr. monachos „singur, solitar", format de la monos „singur", este pastrat in engl. monk, germ. Miinch, fr. moine, sp., port. monge, it. monaco sau se inrudeste cu rom. manastire, fr. monastere, germ. munster, engl. minster etc). Alta incercare de etimologie, pentru Mona de asta data, apropie numele de goticul munan: „a gindi, a crede" sau muns „gindire", vechiul engl. myne „amintire, dorinta, dragoste" etc, propunindu-se deci o origine germanica (cuvintele amintite apartin aceleiasi mari familii indo-europene din care fac parte engl. mind „amintire, gind, scop", germ. minne „dragoste" sau, prin latina, rom. minte, amintire, a aminti, memorie, mentor, reminiscenta etc). Tot pentru Mona a fost propus si un etimon irlandez muadh „nobila", ajungindu-se astfel la patru solutii etimologice pentru acelasi nume. Interesant este faptul ca solutiile propuse, odata admise din punct de vedere lingvistic, nu sint contradictorii, in diferite regiuni ale Europei putind sa existe cuvinte omofone dar fara nici o legatura etimologica: punicul Monnica, prin onomasticonul crestin se intilneste cu gr. Monika, cu germanicul si irlandezul Mona sau cu lat. Monna (aceasta este a cincea ipoteza) din monna „mama, sotie". La moda in Franta din primele decenii ale secolului nostru, sub influenta numelui unei eroine dintr-un roman de V. Margueritte, Monica incepe sa fie prenume feminin favorit si la noi, mai ales datorita cunoscutului La Medeleni de I. Teodo-reanu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Narcis : Unul din prenumele feminine astazi la moda, revitalizat si popularizat prin onomastica literara, Monica ramine inca discutabil din punct de vedere al originii ... :

          Natalia : Unul din prenumele feminine astazi la moda, revitalizat si popularizat prin onomastica literara, Monica ramine inca discutabil din punct de vedere al originii ...