Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Miron
 

   Mai putin frecvent decit in secolele trecute, Miron reproduce un vechi, nume pers. gr. Myron, atestat de Herodot, ca nume al unui tiran si purtat,, printre altii, de un celebru sculptor din sec. 5 i.e.n. Spre deosebire de majoritatea numelor grecesti, compuse din doua elemente lexicale, de asta data avem de a face cu un nume simplu pe care specialistii il apropie de subst. myron „ulei parfumat, balsam" (prin intermediar slav, cuvintul grecesc a ajuns si in romana, sub forma mir „untdelemn sfintit, folosit in biserica crestina la savirsirea unor ritualuri"; din aceeasi familie mai fac parte mireasma, miros etc). Nume laic la origine (ungerea corpului) cu uleiuri parfumate era un element al elegantei), Myron este preluat de catre crestinii din primele secole ale erei noastre si patrunde in onomasticonul sacru. Raspindirea numelui printre credinciosii de limba greaca trebuie pusa in legatura si cu valoarea de termen tehnic ecleziastic aK subst. myron „mir", mai ales ca, dupa cit separe, cultul unui martir Miron nu s-a bucurat de o prea mare popularitate. Ajuns la noi prin intermediar slav, vechiul nume grecesc incepe sa fie folosit si de catre romani, inca din sec. 15, alaturi de forma calendaristica fiind curente si derivatele Mironas, Mirones, Mironel. Desi din punct de vedere teoretic nu este exclus un probabil hipoc. Miru (si derivatele sale), acesta nu poate fi practic deosebit de numele omofon care apartine temei slave Mir- (din Mkoslav, Vladimir, Mircea etc). # Bg., rus, ser., ucr. Miron. O Miron, sculptor grec din sec. 5 i.e.n., autorul celebrului Discobol (pastrat numai sub forma unei copii romane), Miron Barnovschi, domn al Moldovei, Miron Costin, unul dintre cei trei mari cronicari moldoveni.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Moise : Originea si semnificatia acestui nume, desi ipotezele etimologice nu lipsesc, sint inca in discutie. Dat fiind ca numele nu apare in nici una dintre inscriptiile ... :

          Monica : Unul din prenumele feminine astazi la moda, revitalizat si popularizat prin onomastica literara, Monica ramine inca discutabil din punct de vedere al originii ...