Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Mirela
 

   imprumutat recent din Occident si destul de frecvent in epoca noastra, rom. Mirela, poate fi pus in legatura fie cu fr. Mireille, fie cu it. Mirella, prenume care in ultima instanta par a fi identice din punct de vedere al originii si semnificatiei. in Franta, Mireille se bucura de o favoare deosebita in anumite regiuni inca din a doua jumatate a secolului trecut, fapt datorat in exclusivitate literaturii si anume poemului epic de factura romantica Mireille (1859) al poetului de limba provensala Mistral (1830—1914). Numele eroinei din celebrul poem provensal, pe care autorul 1-a luat dintr-o legenda, a fost purtat pentru prima data de Mireille Roumieux (nascuta in 1861), fina poetului. Cum preotul care trebuia sa oficieze botezul s-a opus atribuirii acestui nume, poetul a sustinut ca Mireille (sau Mireio,» in provensala), nu este decit o forma a lui Miriam (—> Maria), reusind astfel sa obtina acceptarea numelui. Daca „etimologia ad-hoc" a lui Mistral a reusit sa-1 convinga pe preot, nu acelasi lucru s-a intimplat si cu renumitul lingvist francez A. Dauzat, care vede in Mireille o creatie avind la baza verbul lat. mirari „a se minuna, a uimi" cu semnificatia „minunata". Cum verbul mirari (din aceeasi familie fac parte si cuvintele rom. a admira, admiratie, a se mira, mirare, minune, miracol etc.) provine din adj. mirus, a, um, „minunat", numele provensal este strins inrudit cu cog-nomenul lat. Mira, reluat si acesta in onomastica moderna si prin care derivatul it. Mirella (probabil si sub influenta formei franceze) se inrudeste strins cu Mireille. in onomastica franceza si italiana apar si alte nume personale care in ultima instanta apartin lui mirus si mirari: fr. Mirande (devenit si toponim) si it. Miranda, Mirandella, Mirandola (purtat in sec. 15 de filozoful si invatatul Pico della Mirandola), Mirandolina, raportabile la mirandus, fr. Mirabeau, Mirabel, Mirambeau (si vechi nume de localitati sau domenii) din mirabilis, dar probabil usor modificate prin apropiere de adj. beau, belle „frumos". in ultimele decenii, alaturi de Mirela au inceput sa fie folosite si la noi, destul de rar totusi, Mirabela, Miranda si Mirandolina, a caror aparitie se explica tot prin influenta onomasticii literare; corespondentul masculin al lui Mirela este Mirel; cu totul alta origine au formele Mirica, Mirin etc. derivate din Mir(u), hipocoristic obisnuit al compuselor de origine slava de tipul-> Mircea; Miroslav; Vladimir etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Miron : Mai putin frecvent decit in secolele trecute, Miron reproduce un vechi, nume pers. gr. Myron, atestat de Herodot, ca nume al unui tiran si purtat,, printre altii, ... :

          Moise : Originea si semnificatia acestui nume, desi ipotezele etimologice nu lipsesc, sint inca in discutie. Dat fiind ca numele nu apare in nici una dintre inscriptiile ...