Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Minodora
 

   Destul de nou in onomastica noastra, Minodora reproduce numele pers. gr. Menodora, corespondentul feminin al lui Menddoros, care alaturi de Menodotos, Menogenes, Menokritos, Menophilos etc. se incadreaza in seria de nume compuse cu Men-, numeroase si folosite de greci cu mult inaintea erei noastre. Din punct de vedere al valorii lor, toate aceste nume se inscriu in sfera teoforicelor, intrucit Mene este numele uneia dintre divinitatile grecesti, identica cu Selene. Considerata fiica lui Hiperion (sau a lui Helios), Mene avea semnificatie clara pentru greci, care foloseau si cuvintele comune mene „luna" (astru), men „luna" (unitate de masura a timpului). De origine indo-europeana, substantivele grecesti sint inrudite cu lat. mensis, sanscr. mas, irland. mi, lit. menesis, v. sl. mesenti, engl. moon, month, germ. Mond etc. (specialistii merg chiar mai departe si presupun apropierea de radicalul indo-european * me-, caruia ii apartine prin latina si rom. a masura, luna fiind astrul prin care se masura timpul). Cu toate ca Menodora „dar al zeitei Mene" (doron „dar"; cu acelasi sens: Menodotos) avea semnificatie pagina evidenta, numele patrunde in onomasticonul crestin datorita unei martire din primele secole ale erei noastre si se raspindeste, fara a fi frecvent, mai ales in rasaritul Europei. Daca Minodora nu pare a fi nici prea vechi si nici prea frecvent la noi (desi este calendaristic), vechiul nume grecesc al zeitei Luna apare in onomastica romaneasca mai veche sub forma Mina, care prin intermediar slav reproduce vechiul nume grecesc Menas (una dintre cele mai vechi atestari apare in opera lui Tucidide). Din familia acestui Mina (in calendarul nostru popular, Mina e „sarbatoarea tilharilor" mai exact a pagubasilor, care ar fi ajutati de sfint „sa-i dovedeasca pe tilhari") ajuns pina astazi prin cultul unor martiri sarbatoriti de biserica, fac parte citeva nume cunoscute la noi si chiar foarte vechi: Minul (de aici Minulescu), Mincu (atestate din sec. 15), Minciu etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Mircea : Nume cu veche traditie si faima in istoria romanilor, frecvent si astazi, Mircea este cu siguranta de origine slava, corespondentele sale fiind nume obisnuite ... :

          Mirela : imprumutat recent din Occident si destul de frecvent in epoca noastra, rom. Mirela, poate fi pus in legatura fie cu fr. Mireille, fie cu it. Mirella, prenume care ...