Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Minerva
 

   Cunoscut din mitologia romana, numele zeitei Minerva identificata cu Pallas Atena din panteonul grecesc, este folosit astazi, nu prea frecvent, ca prenume feminin (din aceeasi categorie a numelor de divinitati preluate in epoca moderna, mai putem aminti pe - Atena, Diana, Flora, Venera, etc). Alaturi de giganti in lupta lor impotriva lui Zeus, ocrotitoare a lui Ahile si Ulise in razboiul troian, Minerva era renumita si celebrata la romani mai ales datorita atributiilor ei razboinice (templul inchinat ei de pe Aventin, la Roma, este atestat in anul 207 i.e.n.). Numele zeitei, ca si cel al altor vechi divinitati, ramine inca obscur din punct de vedere etimologic; unii specialisti incearca o apropiere de Menerva a etruscilor. Este mai dificil de spus daca romanii au imprumutat de la etrusci, sau acestia de la populatia italica.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Minodora : Destul de nou in onomastica noastra, Minodora reproduce numele pers. gr. Menodora, corespondentul feminin al lui Menddoros, care alaturi de Menodotos, Menogenes, ... :

          Mircea : Nume cu veche traditie si faima in istoria romanilor, frecvent si astazi, Mircea este cu siguranta de origine slava, corespondentele sale fiind nume obisnuite ...