Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Mindra
 

   Prenumele feminin Mindra, cu siguranta o creatie romaneasca pe baza adj. sau subst. mindra, este mult mai vechi decit s-ar parea, prezenta sa in documente fiind semnalata inca de la inceputul sec 16 (cum in secolele anterioare nume de femei apar rar in acte, Mindra poate fi considerat fara riscuri prea mari mult mai vechi). Mult mai frecvent sint atestate in secolele trecute, formele mase Mindru, Mindrea, Mindricel, Mindrusca, Mindrisor, Mindrila, Mindrut etc, numarul mare al derivatelor fiind o garantie a vechimii si raspindirii numelui la romani (de mentionat este prezenta lui Mindra in toponimie; faptul ca denumirea este aproape „specializata" in desemnarea unor virfuri de munti ar trebui pus probabil pe seama unor sensuri mai vechi si concrete ale cuvintului de origine slava, necunoscute astazi in limba comuna). Transformarea adj. in subst. si apoi in nume de persoana (cu valoare initiala de supranume) poate fi usor inteleasa amintind doar frecventa pe care mindra (cu derivatele mindruta, mindru-Uana, mindrulita etc.) o are in creatia populara ca termen alintator pentru fata iubita.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Minerva : Cunoscut din mitologia romana, numele zeitei Minerva identificata cu Pallas Atena din panteonul grecesc, este folosit astazi, nu prea frecvent, ca prenume feminin ... :

          Minodora : Destul de nou in onomastica noastra, Minodora reproduce numele pers. gr. Menodora, corespondentul feminin al lui Menddoros, care alaturi de Menodotos, Menogenes, ...