Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Maya-Maia
 

   Nou si putin folosit la noi, Maia este un stravechi nume care isi gaseste interesante corespondente in mitologia greaca, italica sau indiana. La greci, Maia era considerata fiica lui Atlas si a Pleionei si mama lui Her-mes. Romanii sarbatoreau si ei cultul unei zeite Maia, mostenit din fondul mitologic italic, lucru probat de existenta unei divinitati etrusce Macius (cf. osc. Maesius), corespondente ale lat. Maius, forma mase. a lui Maia (de la acest Maius, identificat cu Iupiter, se trage si numele celei de a cin-cea luni a anului, lat. maius, pastrat in limbile romanice — it. maggio, fr. mai, sp. mayo, port. maio, germanice — germ. mai, engl. may, celtice — irlandez mai etc, slave — rusa, sirbo-croata etc. maj, in greaca — maios sau mais etc). Sprijinindu-se pe existenta etruscului Macius, specialistii au presupus ca Maius provine dintr-o forma neatestata *magius, reprezentant al radicalului indo-european *mag-, *meg- „mare" (lat. mag-nus, gr. megas, sanscr. maha-, din num. pers. Mahatma sau subst. maha-rajah etc). Semnificatia „zeu, (zeita) mare" este intr-adevar plauzibila, mai ales daca ne amintim ca Maia era la italici o divinitate apamintului (Ovidiu, in Faste, o numeste mama), la greci, sotia lui Zeus — cerul, iar la vechii indieni, mama a universului. Exista posibilitatea ca numele acestei vechi divinitati sa devina un antroponim obisnuit? Raspunsul nu poate fi decit afirmativ; cazurile similare nu lipsesc, ba mai mult, gr. Maia apare in izvoarele vechi grecesti si cu functie de nume pers. feminin (la fel si indianul Maya, in uz si astazi). Daca prenumele nostru este un imprumut occidental, atunci il putem pune in legatura cu numele italic (bineinteles prin intermediarii de rigoare), iar daca provine din rusa, unde este destul de frecvent astazi, el este o continuare a numelui grecesc (nu putem trece cu vederea nici faptul ca, in unele cazuri, ar putea fi vorba de o creatie directa din numele lunii mai).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Melania : Prenume feminin devenit la moda astazi, Melania corespunde numelui pers. gr. Melane, dar diferenta de accent indica influenta franceza recenta, care a modificat ... :

          Mercedia : Cu toate ca Mercedia [mersedia], prenume creat in Spania, de unde s-a. raspindit in epoca moderna la popoarele europene, este total diferit etimologic de Maria, ...