Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Maxim
 

   Destul de vechi la noi, Maxim este un nume cu semnificatie clara astazi, intrucit corespunde adj. maxim „cel mai mare" reprezentind lat. maximus, forma superlativa a adj. magnus „mare". Prenumele (sau numele de fam.) romanesc reproduce lat. Maximus, cognomen vechi si foarte frecvent la romani (din acest punct de vedere o statistica recenta il plaseaza pe pozitia a sasea). Purtat la origine probabil de cel mai mare dintre copii (in aceeasi serie incadrindu-se Secundus „al doilea", Quintus „al cincilea" etc), Maximus si derivatele sale Maximinus, Maximianus, Maxentius etc. devin nume independente si apoi crestine, datorita cultului martirilor cu acest nume din sec. 3—7. Intrat in greaca, Maximus a ajuns la romani prin filiera slava. Atestat in documente din sec 15 (in tara Romaneasca, la 1471 este mentionata o persoana cu acest nume care traise insa ceva mai inainte de aceasta data, iar la 1441, apare derivatul cu valoare toponimica Maximeni), Maxim nu a fost popular la noi, dovada fiind numarul mic al variantelor (Maxim, Axim) cit si frecventa redusa. Daca fem. Maxima pare nefolosit la noi, un nume mai nou dar din aceeasi familie, Maximilian, are si corespondentul feminin, Maximiliana, alaturi de care putem mentiona si recentul Maximina. # Engl. Maxim, fr. Maxime, Maximilien (hipoc Max), Maximin, germ. Maximus, Maximinus, Maximilian (hipoc Max), it. Massimo, Massima, Massimino, magh. Maxim, Maximilian, Maximilla, bg., rus., ser., ucr. Maksim etc. O Maximilian, un imparat al Germaniei si un rege al Ungariei, Maximilien Robespierre, conducator al iacobinilor si seful Conventiei in timpul Revolutiei franceze; scriitorul Maxim Gorki.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Maya-Maia : Nou si putin folosit la noi, Maia este un stravechi nume care isi gaseste interesante corespondente in mitologia greaca, italica sau indiana. La greci, Maia era ... :

          Melania : Prenume feminin devenit la moda astazi, Melania corespunde numelui pers. gr. Melane, dar diferenta de accent indica influenta franceza recenta, care a modificat ...