Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Mauriciu
 

   Putin folosit la noi astazi, Mauriciu reproduce pe cale culta lat. Mauricius, Mauritius, atestate ca nume independente in epoca imperiala, cind patrund si in onomasticonul crestin prin intermediul citorva martiri al caror cult era cunoscut la multe popoare europene. Mauritius este un derivat din cognomenul Maurus, folosit de romani la inceput pentru a arata originea etnica a purtatorului si format pe baza cuvintului Maurus, pl. Mauri „maur", prin care era desemnat un locuitor din vestul Africii de nord — aproximativ actuala Mauritanie — (in evul mediu mauri erau numiti arabii din Spania, iar din sec. 15 si arabii musulmani din nordul Africii). Atit cuvintul latinesc, cit si cel grecesc corespunzator: mauros, pl. maurusioi sint de origine necunoscuta (specialistii se gindesc la o probabila origine hamitica), dar in greaca numele au fost usor apropiate de adj. mauros „de culoare inchisa, negru". Prin intermediar grecesc (Maurikios, pronuntat mavrichios in acea epoca) numele latinesc ajunge la slavi si prin acestia la romani, sub forma Mavrichi(e). Dar nici acesta, nici Mavrus sau Mavrea (din Mavru, care reproduce prin intermediar vechi slav si grecesc, lat. Maurus) nu au fost populare la noi, dovada fiind rarele lor aparitii documentare. in secolul nostru, dar probabil si ceva mai inainte, a aparut forma culta Mauriciu, corespunzatoare lat. Mauricius, in loc de Mauritius (la fel ca —> Bonifaciu pentru Bonifatius, intr-o perioada in care -ti- si -ci- se pronuntau -/-, sunet redat grafic prin cele doua variante sau prin -Ui-). Din acelasi radical gr. Maur- provin si numele de familie Ma-vridi, Mavrodin, Mavrogheni. % Engl. Moris, fr. Maurice, germ. Mauritius si Moritz, it. Maurizio, magh. Moric, Mauriciu, bg. Mavrik, rus. Mavriku etc. O Mauriciu, imparat al Bizantului intre 582 — 602; Charles Maurice Talleyrand, renumit diplomat francez, compozitorul Maurice Ravel, pictorul Maurice Utrillo etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Maxim : Destul de vechi la noi, Maxim este un nume cu semnificatie clara astazi, intrucit corespunde adj. maxim „cel mai mare" reprezentind lat. maximus, forma superlativa ... :

          Maya-Maia : Nou si putin folosit la noi, Maia este un stravechi nume care isi gaseste interesante corespondente in mitologia greaca, italica sau indiana. La greci, Maia era ...