Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Matilda
 

   Prenume feminin modern, imprumutat din Occident, Matilda este un vechi nume de origine germanica, raspindit si destul de frecvent la toate popoarele apusene. Atestat inca din sec 8. Mahtildis sau Machthildis este, la origine, un nume compus al carui element secundar -hildis, din cuv. germanic hilt(j)a „lupta" apare adesea in numele feminine -> Clotilda; Crimhilda; Hildegonda etc. Nu aceeasi identitate de pareri exista in ceea ce priveste primul element de compunere, maht-, considerat fie un vechi germanic math „onoare", fie maht (germ. Macht „putere, forta", machtig „puternic, tare") ultima solutie parind mai plauzibila, atit din punct de vedere formal cit si semantic Cum citeva purtatoare ale numelui au fost sanctificate sau beatificate de catre biserica, Matilda s-a raspindit la catolici si prin calendar. % Germ. MathUde (hipoc Thilde, Tilde), fr. Mathilde, it. Matilde, magh. Matild, Tilda, rus. Matilda.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Mauriciu : Putin folosit la noi astazi, Mauriciu reproduce pe cale culta lat. Mauricius, Mauritius, atestate ca nume independente in epoca imperiala, cind patrund si in onomasticonul ... :

          Maxim : Destul de vechi la noi, Maxim este un nume cu semnificatie clara astazi, intrucit corespunde adj. maxim „cel mai mare" reprezentind lat. maximus, forma superlativa ...