Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Matei
 

   Raspindit si destul de frecvent in toata Europa, Matei este un vechi nume de origine ebraica, cunoscut din textele evanghelice, ale N. T. Legenda biblica atesta existenta a doua personaje desemnate de noi prin acelasi nume, dar diferentiate in versiunea greaca: unul este Mathathaios sau Matthaios considerat, prin traditie, autorul uneia dintre evanghelii, iar celalalt este Maththias, apostol si martir in Iudeea. Daca diferenta este pastrata in versiunea latina — Mattheus si Mat(t)hias — si chiar in onomastica moderna occidentala, in limbile slave cele doua forme grecesti, dealtfel foarte apropiate fonetic, au fost confundate (asa se explica si forma unica romaneasca, preluata de la slavi). Originea celor doua nume grecesti trebuie cautata in ebraica unde antroponimul in discutie apare ca Matithjah, apoi Mathathah, si chiar Matthai (prin abreviere). Analiza primelor doua forme scoate in evidenta faptul ca, la origine, numele era teoforic, intrucit partea finala, jah, reprezinta o scurtare din Jahve, „divi- nitate". in ceea ce priveste prima parte, specialistii au invocat cuvintul ebr. matath „dar", ipoteza mai plauzibila decit apropierea de emet „credinta, fidelitate". (Din punct de vedere al semnificatiei, Matei este deci sinonim cu Teodor, Doroteea, Dosoftei si altele, de origini diferite dar cu acelasi sens: „dar al divinitatii"). Nu mai este nevoie sa amintim ca numele s-a raspindit in Europa datorita cultului celor doua personaje evanghelice, dar in epoca moderna, cind biserica are o din ce in ce mai slaba influenta asupra onomasticii, Matei se mentine prin traditie. Atestat in tarile romane din sec. 15, Matei a fost destul de frecvent la noi, alaturi de forma de baza fiind si astazi in uz, ca prenume sau nume de familie: Mateias, Mateita, Mateuca, Mateut(a), Mace, Macea sau Maciu(l), Matfei, Matvei, Mates, Matias (de origine maghiara), Matache etc. Maftei (frecvent mai ales in Moldova si nordul Transilvaniei, se poate explica prin metateza lui Matfei (imprumutat din ucraineana); forma care a atras probabil si modificarea, prin analogie, a lui Dosoftei, Filofteia, Agafton etc. in care grupul -ft- este nemotivat etimologic (dar nu poate fi nici imprumutat din limbile slave vecine, care nu cunosc acest tratament fonetic pentru gr. -th-). # Engl. Matthew, fr. Mathieu, Mathias (aceleiasi familii ii apartine si numele pictorului Matisse), it. Matteo, Mattia, germ. Matthaus (hipoc. Matthes, Matz etc), Matthias, port. Mateus, sp. Mateo, Mateos, magh. Mate, Matyas, pol. Maciej, Mateusz, bg. Matei, Mato, Maceo etc, rus., ucr. Matvei, Matfei etc. O Matei Basarab, domn al tarii Romanesti intre 1632—1654, Matei al Mirelor, grec stabilit la noi, autor al unor cronici ale tarii Romanesti, scriitorul Mateiu Caragiale, autorul cunoscutului roman Craii de Curtea Veche. ? Mateo Falcone, nuvela de P. Merimee.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Matilda : Prenume feminin modern, imprumutat din Occident, Matilda este un vechi nume de origine germanica, raspindit si destul de frecvent la toate popoarele apusene. Atestat ... :

          Mauriciu : Putin folosit la noi astazi, Mauriciu reproduce pe cale culta lat. Mauricius, Mauritius, atestate ca nume independente in epoca imperiala, cind patrund si in onomasticonul ...