Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Marta
 

   Prenume feminin astazi la moda, Marta corespunde numelui arameean Marta, purtat de sora lui Lazar si a Mariei din Betania. Gorespunzind subst. fem. marta (mase. mar) „stapina, doamna", Marta are aceeasi semnificatie ca -* Despina; Bomnica (-> Dominic); Chirita (->Chiriac) sau Chiajna (aceste similitudini in onomastica unor popoare diferite ca apartenenta lingvistica probeaza un fapt interesant si anume identitatea sferelor semantice carora le-au apartinut, la origine, numele de persoana, lucru deosebit de important pentru etimologie; sensul initial al unui antroponim trebuie, in general, sa se incadreze intr-o sfera de semnificatii relativ limitata, desi teoretic, orice cuvint poate fi folosit cu valoare personala). Redat in greaca si latina prin Martha, numele biblic apare frecvent in epoca imperiala, este purtat apoi de citeva martire si sfinte, iar prin intermediul cultului acestora se raspindeste in Europa. La Roma, Martha era cunoscut insa chiar din epoca republicana, dar daca cele doua aparitii— intr-o inscriptie din sec. 3 i.e.n. si la Plutarh, ca nume al unei profetese siriene ori ebraice — nu ne conving ca numele era folosit si de femeile romane, aceste atestari ofera indicatii asupra vechimii si raspindirii numelui. Preluat din greaca de catre slavi (in 1484 numele apare in pomelnicul de la Horodiste), Marta ajunge si la noi prin sec. 15, forma moldoveneasca Marfa explicindu-se prin influenta slava rasariteana (dat fiind ca Marta este un nume frecvent la maghiari, pentru prezenta numelui in Transilvania si chiar Moldova poate fi invocat si un ntermediar latino-catolic). # Fr. Marthe, engl., germ. Martha, it., tnagh., bg., rus. Marta.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Martin : tlartin, mai putin folosit astazi la noi, este considerat de foarte multa lume ia un derivat de la numele lunii martie (la fel sint „interpretate" si Iunian; Iulia ... :

          Matei : Raspindit si destul de frecvent in toata Europa, Matei este un vechi nume de origine ebraica, cunoscut din textele evanghelice, ale N. T. Legenda biblica atesta ...