Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Mara
 

   Cunoscut astazi ca hipocoristic pentru -*¦ Maria, Mara poate avea insa si o alta origine, reproducind in anumite cazuri un vechi nume ebraic, purtat de una dintre eroinele legendei biblice. in Cartea lui Ruth, soacra acesteia este cunoscuta sub doua nume: Noemi si Marah. Plecata din Betleem in tara Moabului din pricina foametei care bintuia tara, Noemi isi pierde barbatul si cei doi fii, morti in tara straina, si dupa 10 ani se reintoarce cu una din nurorile ei la Betleem. intregul pasaj in care ne este relatata istoria acestei femei este marcat de sentimentul de amaraciune si mihnire de care este stapinita Noemi, in momentul intoarcerii acasa („... Eu sint mult mai amarita decit voi, pentru ca mina Domnului s-a intins impotriva mea... La plecare eram in belsug si acum Domnul ma aduce inapoi cu rniinile goale... cel atotputernic m-a intristat..."). Specialistii in onomastica biblica sint de acord ca sentimentul de amaraciune este simbolizat chiar prin numele eroinei, Marah (ebr. marah „amar"), opus lui Noemi (ebr. noam „placere, bucurie"), ale caror- explicatii traditionale, de astadata corecte (probabil ca numele sint create in functie de legenda) apar chiar in textul biblic: „Nu-mi mai ziceti Noemi, ziceti-mi Mara, caci cel atotputernic m-a umplut de amaraciune". Atestat in izvoarele latine sub forma Mara, numele ebraic, fara sa fi avut o frecventa deosebita, a avut sansa sa se pastreze in onomastica europeana pina in zilele noastre. in documente, Mara apare atit in tara Romaneasca cit si in Moldova inca din sec. 15 (Mara, sotia lui Mircea cel Batrin, la 1418), dar nu avem nici un element pentru a decide daca e vorba de Maria sau ebr. Marah; acesta din urma ar putea fi acceptat ca o influenta catolica, prezenta continuu in Transilvania si sporadic in Moldova si tara Romaneasca. ? Mara de I. Slavici.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Marcu : Din ce in ce mai putin folosit astazi (spre deosebire de secolele trecute sau de numele de aceeasi origine), Marcu corespunde lat. Marcus, prenume specific roman, ... :

          Margareta : Favoarea de care se bucura astazi prenumele fem. Margareta este datorata, in buna parte (pentru ca nu putem trece cu vederea, in acest caz, nici importanta influenta ...