Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Manase
 

   Foarte rar astazi la noi, Manase este un vechi nume ebraic. Interpretarea traditionala apropie numele pers. de vb. nasa „a uita", fiind acceptata si astazi de catre specialisti intrucit, intr-adevar, menasheh (aceasta este si forma ebraica a numelui in discutie) inseamna „ceva care te face sa uiti" (in cazul acesta, moartea unei fiinte apropiate). Redat in Septuaginta prin Manasses si in Vulgata prin Manasse, vechiul nume ebraic ajunge in Europa, unde a fost ceva mai frecvent in anumite medii, mai ales dupa Reforma. Forma greceasca Manasse*s (diferita de Manasses prin pozitia accentului) a fost preluata de catre slavi, de la acestia ajungind la romani. Putinele si rar intilnitele forme Manas, Manase, Manasi, Manasia, care apar in vechile noastre documente muntenesti din a doua jumatate a sec. 16, sint identice cu formele bulgaresti, dar nu trebuie ignorata, in secolele urmatoare, nici posibilitatea unei preluari directe, pe cale culta, numele fiind cunoscut inca din perioada bizantina, mai ales datorita cronicarului Constantin Manasses, sec. 12, autorul cronografului in versuri, Istoria sinoptica, care a circulat si la noi in traducere bulgara. % Fr. Manasse, it. Manassa, germ. Menasce, magh. Manasse, bg. Manas, Manasi, Manasia etc. este si un toponim (numele unei localitati in jud. Constanta).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Mara : Cunoscut astazi ca hipocoristic pentru -*¦ Maria, Mara poate avea insa si o alta origine, reproducind in anumite cazuri un vechi nume ebraic, purtat de una dintre ... :

          Marcu : Din ce in ce mai putin folosit astazi (spre deosebire de secolele trecute sau de numele de aceeasi origine), Marcu corespunde lat. Marcus, prenume specific roman, ...