Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Malvina
 

   Prenume feminin destul de raspindit si frecvent in apusul Europei, de unde l-am imprumutat si noi recent, pe cale culta, Malvina a facut obiectul unor interpretari diverse si total contradictorii. in Anglia, apoi si pe continent, numele devine foarte cunoscut, datorita unei celebre culegeri de vechi poeme populare gaelice, prelucrata de J. Macpherson, Scrierile lui Ossian (1756), care au exercitat o puternica influenta asupra creatiei preromantice. Dupa cum se stie, scriitorul scotian si-a prezentat culegerea drept creatie a unui bard irlandez, din sec. 3, Ossian, faptul contribuind hotaritor, alaturi de valoarea artistica de netagaduit a operei, la succesul deosebit de care s-au bucurat Scrierile in epoca. Asa se face ca J. Macpherson a fost „acuzat" de inventie si in domeniul onomasticii literare; dar Malvina nu poate fi atribuit ingeniosului scotian dintr-un singur motiv: numele exista si inaintea lui Macpherson, acestuia revenindu-i meritul de a-1 fi facut celebru (la fel ca si Dante cu -> Beatrice, Petrarca cu Laura etc). Vechi nume de botez in Franta (considerat un derivat din malva „mov", etimologie prea putin probabila) si Germania (aici apare si in calendare), Mal-wine pare mai degraba a fi o forma pentru Madalwine, nume germanie compus din madal-, inrudit cu goticul mathe si v. engl. maedhel „loc de adunare, de dezbatere publica" (acelasi element apare in forma latinizata Madalbertus, atestata in vechi izvoare franceze, in Madalgaria etc.) si win- „prieten" (cunoscut la noi din -» Baldovin). # Engl., fr., it., rus. Malvina, germ. Malwine, magh. 31 al vin etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Manase : Foarte rar astazi la noi, Manase este un vechi nume ebraic. Interpretarea traditionala apropie numele pers. de vb. nasa „a uita", fiind acceptata si astazi de ... :

          Mara : Cunoscut astazi ca hipocoristic pentru -*¦ Maria, Mara poate avea insa si o alta origine, reproducind in anumite cazuri un vechi nume ebraic, purtat de una dintre ...