Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Malin
 

   Prenumele Malin si Malina, destul de frecvente astazi, mai ales forma feminina, sint explicate, nu numai de catre specialisti, fie prin numele plantei malin (arbust din familia rozaceelor, cu flori albe si placut miro- sitoare, cunoscut si ca planta ornamentala sau melifera), fie prin cel al' fructului, malina. Fara a nega faptul ca apropierea de malin, malina a contribuit la popularizarea numelor, formarea acestora pe teren romanesc este cu totul improbabila. Un prim argument ar fi numele de botez. Malina in onomastica noastra (atestat in Moldova inca din sec. 15), pe-cita vreme antroponimele de la nume de plante si flori (dar nu de la fructe!) sint de data mai recenta. Cum Malina are corespondente perfecte in onomastica popoarelor slave, vecine, singura ipoteza plauzibila este originea slava a numelui (din limbile slave de sud a fost imprumutat si cuvintul; malina). Dar nici explicatiile pentru bg. Malina nu ni se par satisfacatoare* (au fost propuse etimoanele malina „sora mai mica a sotului"), intrucit toate pornesc de la cuvinte comune, devenite nume de botez in perioada mai veche doar in cazuri exceptionale (inventarul numelor de botez era strict limitat in secolele trecute, atit la noi cit si la slavi, la numele calendaristice, printre care se puteau strecura uneori si altele laice, dar numai sprijinite de o veche traditie). Avem de a face probabil cu un derivat din tema onomastica Mal-, intilnita in numeroase derivate si citeva compuse-obisnuite la popoarele slave (si imprumutate de catre romani), a carei semnificatie si origine ramin inca necunoscute. O solutie potrivita, cel putin pentru unele situatii, ar fi apropierea de —> Magdalena. Fara a face-nici o legatura cu prenumele noastre, amintim existenta unui Malin, vechi nume de botez in Franta.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Malvina : Prenume feminin destul de raspindit si frecvent in apusul Europei, de unde l-am imprumutat si noi recent, pe cale culta, Malvina a facut obiectul unor interpretari ... :

          Manase : Foarte rar astazi la noi, Manase este un vechi nume ebraic. Interpretarea traditionala apropie numele pers. de vb. nasa „a uita", fiind acceptata si astazi de ...