Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Magdalena
 

   Prenume feminin frecvent si raspindit in toata Europa, Magdalena este la origine un supranume (probabil de formatie greceasca) al uneia dintre eroinele legendei biblice. Forma gr. din N.T. Mariane, kalumene Mag-dalene a fost redata in latina prin Maria quae vocatur Magdalene, adica „Maria, care e chemata Magdalena" sau „Maria, zisa Magdalena". Ara-tind originea locala a purtatoarei, supranumele inseamna la origine „din Magdala" — sat de pescari, din Galileea, numit astazi El-Megdel in araba si Migdal in ebraica; semnificatia toponimului este clara intrucit corespunde subst. migdal „turn, castel". Folosit independent si devenit nume calendaristic, Magdalena nu se raspindeste in apusul Europei decit dupa sec. 13. Dupa un obicei cunoscut si la noi, in sudul Frantei luna iulie este numita popular mes de la Madalena sau Madarena (tot in legatura cu luna iulie si Magdalena, este si o denumire romaneasca a caiselor — in muntii Apuseni — magdalane). Din greaca, prin intermediar slav, numele ajunge si la romani, fiind atestat in documentele tarii Romanesti, inca din anul 1488 („Musa din Corbi purta numele de calugarita Magdalina"). Odata cu cresterea frecventei apar si o serie de forme si derivate, toate fiind si astazi in uz (Magrusca, Magduta, Madalina, Madaluta) si chiar corespondente masculine (Magdalin, Madalin, Magdut). Hipocoristicul cel mai frecvent astazi este fara indoiala Magda, folosit uneori ca prenume independent, ca si Madalin sau Madalina. De provenienta apuseana recenta sint Madlen (fr. Madeleine), sau Madlena si Marilena, format nu din Maria si Elena, cum s-ar parea, ci din Mari (a Magda) lena, nume calendaristic. # Engl. Magdalen, Magdelen, fr. Madeleine, germ. Magdelena, it. Madda-lena, magh. Magdolna, Magdalena, bg., rus. Magdalina. ? Poeta Magda Isanos, scriitoarea franceza Madeleine de Scudery etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Malin : Prenumele Malin si Malina, destul de frecvente astazi, mai ales forma feminina, sint explicate, nu numai de catre specialisti, fie prin numele plantei malin (arbust ... :

          Malvina : Prenume feminin destul de raspindit si frecvent in apusul Europei, de unde l-am imprumutat si noi recent, pe cale culta, Malvina a facut obiectul unor interpretari ...