Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ludovic
 

   Raspindit in Occident si foarte frecvent mai ales in Franta, Germania si Italia, LMovic este un vechi nume de origine germanica. Compus din hlod — „glorie, glorios" si wig- „batalie, lupta", elemente frecvente in onomastica germanica (-*Clotilda; Robert; Rudolf etc), Hlowig sau Hlodowig este cunoscut la franci inca din sec. 5 (sub forma latinizata Olodoveus, Clodovicus, de aici Clovis, numele a fost purtat de intemeietorul si primul conducator, intre 481 — 511, al regatului francilor din Galia, cel care ii crestineaza pe franci si isi stabileste resedinta la Paris). Devenit nume traditional al regilor si imparatilor franci din dinastiile merovin- giana (intemeiata de un legendar Meroveu) si carolingiana (intemeiata de Pepin cel Scurt in 751 si tragindu-si numele de la -> Carol cel Mare, aceasta dinastie ramine la putere pina in 987), purtat apoi de 18 regi ai Frantei, Ludovic are o impresionanta continuitate pe parcursul a nu mai putin de 14 secole (sec. 5—19). Cum se explica evolutia de la Hlod(o)-wig la formele actuale? inca din sec. 8—9, in Franta, sunetul -h- a disparut atunci cind se gasea inaintea lui l, n, r, w; din aceasta perioada sint atestate formele Lhodowicus, Lodovicus, Ludovicus (in texte latine), Lodewig, Lud(e)wig (in germana) sau Lodhuvicus (in Juramintele de la Strasbourg, primul text de limba franceza, de la jumatatea sec. 9). Intrat in onomastica populara, vechiul nume germanic ajunge in Franta la forma Louis, care, imprumutata de italieni, devine Luigi ( ca si alte cuvinte in -is, devenit -igi: Paris — Parigi), iar in maghiara Lajos. Daca Ltidovie si Ludovica sint mai rare la noi (in Transilvania, numele, intrucit este calendaristic, poate fi explicat prin influenta latino-catolica), mult mai frecvent este astazi fem. Luiza, forma de provenienta apuseana (fr. Louise) sau maghiara (in anumite cazuri). L Fr. Louis, Louise, germ. Ludwig (hipoc. Ludi, Lutz, Wickl, Wiggi etc), Ludowika, Luise, it. Lodovico, Lodovica, Luigi (frecvent), Luisa, sp. Luis, magh. Lajos, Ludovika, Lujza, bg., rus. Luiza etc O Dintre cei 18 regi ai Frantei, purtatori ai acestui nume, ii amintim pe Ludovic al XlV-lea (1643—1715), supranumit „regele soare", Ludovic al XVI-lea (1774—1792), detronat de Revolutia burgheza si ghilotinat in 1793, Ludovic al XVIII-lea (1814—1824). ? () serie de stiluri din artele decorative pastreaza numele unor regi, in timpul carora s-au dezvoltat: Ludovic XII, XIII, XIV, XV, XVI. Ca nume de regi si imparati, Ludovic este cunoscut si in istoria Ungariei (Ludovic de Anjou, invins de domnii romani Bogdan I si Vladislav I), Bavariei si Germaniei. Din istoria culturii europene, compozitorul Ludwig van Beethoven, biologul Louis Pasteur, scriitorul Luigi Pirandello.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Luminita : Prenume feminin modern si apreciat in epoca noastra, Luminita este o creatie recenta a onomasticii romanesti. Forma diminutivala de la subst. lumina (din lat. ... :

          Magdalena : Prenume feminin modern si apreciat in epoca noastra, Luminita este o creatie recenta a onomasticii romanesti. Forma diminutivala de la subst. lumina (din lat. ...