Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Lucretia
 

   Nume al unei foarte vechi ginti romane, Lucretia ne este mult mai cunoscut datorita frumoasei sotii a lui Lucius Tarquinius Collatinus, figura centrala a unei legende care se refera la caderea monarhiei la Roma (dezonorata de fiul regelui Tarquinus Superbus, celebra eroina se sinucide; incitat la revolta de catre Brutus, unchiul Lucretiei, poporul il alunga pe rege si astfel incepe la Roma epoca republicana). Desi incercarile de a-1 explica pe Lucretius, corespondentul masculin pentru Lucretia, nu lipsesc, vechiul nume gentilic ramine obscur din punct de vedere al semnificatiei, singura afirmatie sigura fiind originea sa etrusca. Nici interpretarea „care te cistiga, atragatoare", curenta in unele lucrari probabil numai din dorinta de a oferi cu orice pret o semnificatie — numele este explicat prin lat. lucrum „cistig" — nici apropierea de Luceres, vechi nume de trib, nu pot fi sustinute din punct de vedere lingvistic. Cu toate ca Lucretia apare in unele calendare catolice, prezenta sa in onomastica moderna nu are nici o legatura cu biserica: in Italia numele este preluat direct din istoria romana, in perioada Renasterii, iar la noi, pe aceeasi cale (fara a neglija modelul italian), in secolul trecut. # Fr. Lucrece, it. Lucrezia, germ. Lukretia, magh. Lukrecia, bg., rus. Lukretia etc. ? Titus Lucretius Carus, filozof materialist si renumit poet latin (Despre natura lucrurilor). O Drama lui Victor Hugo si opera lui G. Donizetti, ambele cu numele Lucretia Borgia, inspirate din aventuroasa viata a celebrei fiice a papei Alexandru al Vl-lea.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ludmila : Intrat la noi in epoca contemporana, pe cale culta si, in parte, sub influenta literaturii ruse, Ludmila este un vechi nume de origine slava. Atestat inca din ... :

          Ludovic : Raspindit in Occident si foarte frecvent mai ales in Franta, Germania si Italia, LMovic este un vechi nume de origine germanica. Compus din hlod — „glorie, glorios" ...