Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Liliana
 

   Foarte multa lume si chiar unele lucrari de specialitate considera ca Liliana, un raspindit si frecvent prenume feminin modern, este format fie de la numele plantei liliac (cuvintul romanesc, probabil printr-un intermediar bulgaresc sau turcesc, reproduce arabul lilak, pers. lilak, la origine variante pentru nilak „albastrui", din nil „albastru, indigo"), fie de la crin (lat. lilium, engl. lily, germ. lilie, it. giglio). Desi cele doua nume, de planta si de persoana, n-au nimic comun din punct de vedere etimologic, legatura dintre ele, stabilita prin etimologie populara, a contribuit in ultima instanta la popularizarea lui Liliana (astazi, si nu numai la noi, numele de plante si flori, folosite ca prenume feminine, se bucura de o favoare deosebita). in realitate Liliana, ca si Lili, din care ar parea derivat, nu sint decit niste hipocoristice foarte obisnuite in Anglia pentru -» Eli-sabeta. Dar confuzia de care am amintit mai sus apare chiar din engleza, mai ales datorita asemanarii dintre Lilly si lily „crin". La fel in italiana Giliola (diminutiv de la Gilia, Gilio, care corespund fr. Gilles, forma curenta pentru Egidius) a fost considerat un derivat de la giglio „crin", astfel explicindu-se grafia actuala Gigliola.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Linda : Prenume feminin mai putin frecvent la noi, imprumut recent din Occident, Linda este un nume de origine germanica, initial probabil un hipocoristic de la numeroasele ... :

          Liviu : imprumutate in secolul trecut, impreuna cu multe alte nume romane, Liviu si Livia sint astazi prenume frecvente si raspindite in toate regiunile tarii. Nume gentilice ...