Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Lidia
 

   Prenume feminin modern si frecvent astazi, Lidia reproduce gr. Lydia atestat la Sofocle, in Trahinienele, dar mult mai frecvent in epoca crestina. Desemnind initial originea locala a purtatoarei, de obicei sclava sau hetaira, numele personal isi pastreaza si astazi semnificatia clara pentru cunoscatorii istoriei vechi, intrucit este identic cu numele unui stat sclavagist din vestul Asiei Mici, Lydfa, ocupat de persi in 547546 i.e.n. Toponimul gr. Lydia, necunoscut la Homer, care numeste aceasta regiune Meonia (la alti autori Maionia), reproduce lidianulLuda (ludi erau numiti de catre asirienii din vremea lui Asurbanipal, locuitorii Li-diei); cum insa aceasta limba este foarte putin cunoscuta (au fost descoperite doar 51 de texte, dintre care numai 3 sint bilingve) numele ramine obscur, fiind imposibile chiar si obisnuitele presupuneri. Redat in latina prin Lydia si purtat de o crestina din Macedonia, amintita in JV.T., numele devine calendaristic si se raspindeste in Europa. imprumut pe cale culta din onomastica apuseana, rom. Lidia reproduce accentuarea latina si este identic cu formele din italiana, franceza, germana, rusa etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ligia : Prenume feminin modern si recent in onomastica noastra, Ligia ridica numeroase si dificile probleme in ceea ce priveste originea si semnificatia sa. in izvoarele ... :

          Liliana : Foarte multa lume si chiar unele lucrari de specialitate considera ca Liliana, un raspindit si frecvent prenume feminin modern, este format fie de la numele plantei ...