Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Lia
 

   Frecvent in onomastica noastra contemporana, Lia se poate explica fie printr-un hipocoristic romanesc de la feminine terminate in -lia (Cornelia, Coralia, Iulia, Natalia, Rozalia etc), devenit prenume independent, fie printr-un imprumut modern, pe cale culta, din Occident. in afara de unele cazuri cind numele poate fi tot un hipocoristic de la Bozalia (in Italia, mai ales in Sicilia), Elisabeta si Iulia (in Germania) etc, Lia este in apusul Europei de traditie biblica si continua ebr. Leah. Redat in greaca prin Leia si mai tirziu, in latina, prin Lia, numele ebraic patrunde in onomasticonul crestin, dar pastrind nu amintirea personajului biblic, ci a unei martire din Lucania. in vechile documente din tara Romaneasca, Leia este atestat o singura data in 1494, dar aparitia trebuie considerata o exceptie, intrucit numele nu a circulat la romani. Desi fara nici o legatura etimologica, frecventa prenumelui la noi in perioada contemporana ar putea fi pusa in legatura si cu Lia, ciocirlia, dintr-o cunoscuta legenda a lui V. Alecsandri.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Lidia : Prenume feminin modern si frecvent astazi, Lidia reproduce gr. Lydia atestat la Sofocle, in Trahinienele, dar mult mai frecvent in epoca crestina. Desemnind initial ... :

          Ligia : Prenume feminin modern si recent in onomastica noastra, Ligia ridica numeroase si dificile probleme in ceea ce priveste originea si semnificatia sa. in izvoarele ...