Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Leopoldina
 

   Prenume feminin extrem de rar la noi si probabil un imprumut recenl din onomastica apuseana, Leopoldina corespunde germ. Leopoldine, forma fem. pentru Leopold, de la care a fost format cu frecventul suf.-ma (in germ. -ine). Desi Leopold si —> Leonard sint formal identice in ceea ce priveste prima parte, intre cele doua nume nu exista nici o legatura, in afara faptului ca apartin antroponimici germanice. Leopold este forma actuala a unui nume vechi germanic de sus Luitbald sau Luitpold in care se recunosc cu usurinta elementele liut „popor" (germ. Leute „oameni, lume") si bald „indraznet" (ca in —> Baldovin). Nume calendaristic la catolici si folosit destul de frecvent in Occident, Leopold nu pare cunoscut in onomastica noastra nici in epoca contemporana, cind au inceput sa circule destul de multe nume de origine germanica. Avind in vedere acest lucru, preferam sa consideram ca Leopoldina este mai degraba un imprumut decit o creatie romaneasca (teoretic, nu ar fi insa imposibil). # Fr. Leopold, germ. Leopold, Leopoldine (cu hipoc. Poldi, Dina, Tina), magh. Leopold, Leopoldina, bg. Leopold, Leopoldina etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Letitia : Cunoscut din secolul trecut, cind la noi au fost preluate masiv vechile nume romane, Letitia, devenit foarte repede prenume frecvent si preferat chiar in mediile ... :

          Lia : Frecvent in onomastica noastra contemporana, Lia se poate explica fie printr-un hipocoristic romanesc de la feminine terminate in -lia (Cornelia, Coralia, Iulia, ...